PROTIV KORONE, KAO PROTIV GRIPA: Klinička ispitivanja jeftinog, a efikasnog cepiva

D. D. S.

09. 04. 2021. u 17:48

KLINIČKO ispitivanje nove vakcine protiv kovida-19, čija bi proizvodnja bila jeftinija, lakša i brža, počinje da se sprovodi u Brazilu, Meksiku, Tajlandu i Vijetnamu. Vakcina NDV-HXP-S je prva vakcina u kliničkom ispitivanju koja koristi novi molekularni dizajn za koji se očekuje da stvori snažnija antitela od postojećih vakcina.

ПРОТИВ КОРОНЕ, КАО ПРОТИВ ГРИПА: Клиничка испитивања јефтиног, а ефикасног цепива

Foto RBC

Kako navodi američki dnevnik "Njujork tajms", to bi moglo da promeni način na koji se svet bori protiv pandemije. Vakcine kompanija Fajzer i Džonson i Džonson, moraju da se prave u specijalizovanim fabrikama pomoću sastojaka koji se teško nabavljaju. Nasuprot tome, nova vakcina bi mogla da se masovno proizvodi u kokošjim jajima, kao što se prave milijarde vakcina protiv gripa svake godine u fabrikama širom sveta.

Ako se ta vakcina pokaže bezbednom i efikasnom, proizvođači vakcina protiv gripa bi mogli da prave više od milijardu doza godišnje, a siromašnije zemlje, koje sada teško nabavljaju vakcine protiv kovida od bogatijih država, mogle bi same da ih proizvode ili da ih nabavljaju po niskim cenama. Prva faza kliničkog ispitivanja biće završena u julu, a konačna faza će trajati još nekoliko meseci. Eksperimenti na životinjama daju nadu u uspeh vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)