NIKO VIŠE NE ČEKA EU: Italija spremna za kinesku vakcinu

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

22. 03. 2021. u 13:14

“KINESKA”, reč koja do sada kao da je bila zabranjena odjednom se pojavila u italijanskim medijima a vezana za kinesku vakcinu i to izgovorena ništa manje nego od zvaničnika Vlade, podsekretara Ministarstva za Zdravlje Pjerpaolo Silerija.

НИКО ВИШЕ НЕ ЧЕКА ЕУ: Италија спремна за кинеску вакцину

Foto: Printskrin

- Ako Evropska agencija za lekove (Ema) autorizuje rusku vakcinu Sputnik dobro došla, ali dobro došla i kineska proizvođača "Sinofarm”. Ako vanredno stanje bude zahtevalo možda dođe i do jedne vanredne autorizacije Italijanske agencije za lekove (Aifa) za ove vakcine, ali u tom slučaju mora se rasuđivati tako da bi bio u pitanju samo jedan ograničen broj doza - .

Sileri naglašava da se Italija ne može zadovoljiti količinama vakcina koje poseduje i koje će stići (Fajzer, Modeerna i AstraZeneka a ptom J&J), mora ubrzavati vakcinisanje dodatnim dozama, osim što treba da se cilja i na to da se i na Apeninskom poluostrvu počne proizvoditi vakcina “videvši to i kao opravdan razlog da imunizaciju koja mora biti ponavljana svake godine kao vakcina protiv gripa”.

Mateo Salvini lider “Lige” koji od početka zagovara kupovinu ruske vakcine odaje veliko priznanje novom premijeru jer je Mario Dragi izjavio da ako “evropske institucije funkcionišu dobro po pitanju distribucije vakcina u redu, ali ako ne uradićemo nešto sami”, a ta izjava je usledila samo nešto pre one Angele Merkel koja je u pogledu vakcine Sputnik dala istu izjavu, “ako Evropa autorizuje tu vakcinu dobro je, ako ne uradićemo nešto sami”.

Postoje i oni koji već nešto rade i na planu kineske vakcine “primili smo i kineske i ruske kolege i otvoreni smo za razmenu mišljenja ali i onih iz Kube i to radimo nezavisno od rezultata evropske Ema i italijanske Aifa, jer je naš odnos prema vakcinama naučnog tipa”, podvlači sanitarni i generalni direktor najčuvenije rimske bolnice za Infektivne bolesti “Spalancani” Frančesko Vaja,- nakon prvog susreta prošlog meseca za 15 dana dolaze nam naučnici iz ruskog centra “Gamalaja” gde se proizvodi vakcina koji će nam doneti uzorke seruma osoba vakcinisanih u Rusiji i ampule Sputnika i mi ćemo testirati njenu efikasnost u zaštiti i protiv engleskog, južnoafričkog i brazilskog soja koje smo mi ovde u bolnici izolovali - .

U prilog mogućnosti da se razgovara o nabavci ruske vakcine oglasio se u emisiji Rai1 prvi čovek odgovoran za strategiju vakcina Evropske agencije za lekove Marko Kavaleri koji je objavio da je u aprilu otišla i jedna inspekcija u Rusiju gde se proizvodi vakcina Sputnik radi kliničkih izučavanja.

U Italiji je do sada vakcinisano jednom dozom oko 7.850.000 stanovnika od toga sa obe doze oko 2.490.000. a zvaničnik iz Vlade podvlači da su dobro došle i vakcina iz Risije i iz Kine, jer je Italiji potrebna što pre velika količina vakcina kako bi imunizovala što više stanovništva, plan je da se vakciniše do kraja juna prvom dozom 40 milona stanovnika (dve trećine onih koji treba da prime vakcinu) a iz bolnice Spalancani poručuju da je raznolikost vakcina dobra jer se tako potencira efikasnost u strategiji davanja više raznolikih vakcina iz čega može da proizađe i jedna “velika inovacija”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati