BIZNIS IZ "DIGITALNE CRKVE": Nemci pokušavaju da uhvate korak sa svetom u digitalizaciji

D. D. S.

19. 03. 2021. u 22:27

BIVŠA katolička crkva u Ahenu pretvorena je centar za podsticanje razvoja start ap preduzeća. To je jedan od primera za ubrzanje digitalizacije Nemačke, koja, kako navodi "Dojče vele", u tome veoma zaostaje za vodećim državama sveta.

БИЗНИС ИЗ ДИГИТАЛНЕ ЦРКВЕ: Немци покушавају да ухвате корак са светом у дигитализацији

Foto: Depositphotos

Na rang-listi u kategoriji digitalne konkurentnosti, koju je sačinila švajcarska visoka škola IMD iz Lozane, Nemačka je tek na 18. mestu od 63 zemlje. Pre pet godina Nemci su bili 15.

Pre četiri godine udruženje "Digitalhab" iz Ahena je, stoga, kupilo bivšu katoličku crkvu i pretvorilo je u centar za digitalizaciju. Za dugačkim stolom u ovoj "digitalnoj crkvi" svakodnevno sastaju etablirana preduzeća i "start-aperi" da razgovaraju o saradnji. Na mestu gde se nekada nalazio oltar u crkvi Svete Elizabete sada je espreso-bar. Jedan bočni brod crkve postao je "Soba za ideje".

To je, međutim, tek jedan od centara koje finansiraju vlasti nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija. Ali, temelji na kojima se gradi nemačka digitalna budućnost su prilično nestabilni zbog nedostatka kapitala, ali i straha od neuspeha.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna