KAD ISTOK GLASA ZA "SPUTNJIK": Tri pokrajine u Nemačkoj zahtevaju uvoz ruske vakcine

I. STANOJEVIĆ

18. 03. 2021. u 23:28

RUSKA vakcina protiv virusa korona, "sputnjik V", zvanično je dobrodošla u tri nemačke pokrajine i to u one koje su bile sastavni deo nekadašnje Istočne Nemačke u godinama dok je "gvozdena zavesa" delila Evropu, a linija razgraničenja sekla današnju nemačku prestonicu, Berlin.

КАД ИСТОК ГЛАСА ЗА СПУТЊИК: Три покрајине у Немачкој захтевају увоз русke вакцине

Ruska vakcina

Premijeri Saksonije, Tiringije i Saksonije Anhalt, pokrajina koje se nalaze na istoku države, ne samo što svoje stanovništvo žele da vakcinišu ruskim cepivom, nego se zalažu i za što hitnije odobrenje "sputnjika V" u čitavoj Nemačkoj.

Šefovi ovih pokrajina ističu da njihova okrenutost ka Rusiji, tokom istorije, nije ključna za pozitivan stav prema ruskom cepivu.

- Rusija je velika zemlja nauke, koja je nesumnjivo u stanju da razvije delotvornu vakcinu - poručuje premijer savezne pokrajine Saksonije Mihael Krečmar.

Premijer Saksonije Anhalt, Rajner Hazelhof (67), smatra da "poreklo vakcine ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu kad je reč o zdravlju građana" i napominje da je i sam, kao dete, primio rusku polio vakcinu protiv dečje paralize.

- Nisam imao nikakvih problema - veli Hazelhof, ističući da je važno zdravlje ljudi, a ne politikantstvo.

Sa tim se slaže i njegov kolega iz Tiringije, Bodo Ramelov, koji napominje da "ne želi nikakva politička odobrenja vakcine, ali ni odbijanje iz političkih razloga". Imunizacija je van i iznad politike, poručuje Ramelov.

Sva trojica ističu da je "u borbi protiv virusa korona dobrodošla svaka vakcina koja je bezbedna i deluje". Nemačka treba da omogući svojim građanima bezbednu i sigurnu zaštitu od kovida 19, napominju oni, a ne da gubi vreme, dok ljudi umiru.

Nestašica vakcina, koja je osujetila planiranu imunizaciju stanovništva ove zemlje sa više od 83 miliona stanovnika, a naročito privremena obustava vakcinisanja "astra zenekom", izaziva podjednaki revolt i nezadovoljstvo građana u svim pokrajinama.

Ali, zeleno svetlo za "sputnjik V" dolazi zasad samo iz pokrajina na istoku Nemačke.

OČEKIVANjA I KOD DRUGIH

AUSTRIJA i Švajcarska takođe očekuju nacionalno otvaranje za "sputnjik V". Prva švajcarska kompanija "Adijen farma i Biotek" već je zaključila sporazum o proizvodnji ove vakcine u Italiji, a u Moskvi, prema pisanju "Sputnjika", očekuju da će sličan dogovor biti postignut i za teritoriju Švajcarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo