DA LI ĆE BITI PRAVEDNO? Počeo izbor porote na suđenju za ubistvo DŽordža Flojda

Tanjug

09. 03. 2021. u 23:18

IZBOR porote na suđenju bivšem policajcu iz Mineapolisa za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda počeo je danas, a taj proces bi mogao da traje tri nedelje i duže.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПРАВЕДНО? Почео избор пороте на суђењу за убиство Џорџа Флојдa

Foto: Printscreen

Uvodna izlaganja na suđenju osumnjičenom Dereku Šovinu trebalo bi da počnu najranije 29. marta, piše Glas Amerike.

Potencijalni porotnici moraju tokom ispitivanja da pokažu tužiocima i advokatima odbrane da mogu da ostave po strani svoje stavove i budu nepristrasni u razmatranju dokaza.

Međutim, to neće biti lako, s obzirom na to da je video snimak Flojdovog hapšenja "obišao" svet.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata, a porota se bira uprkos tome što je neizvesno da li će biti dodata i treća optužba - ubistvo trećeg stepena.

Tužioci su tražili od Apelacionog suda Minesote da zaustavi sudski proces dok se to pitanje ne reši, što je moglo da dovede do višenedeljnog ili višemesečnog odlaganja.

Glas Amerike podseća da je Flojd proglašen mrtvim 25. maja nakon što mu je Šovin, koji je belac, klečao na vratu oko devet minuta, čak i nakon što je Afroamerikanac prestao da se pomera. Flojdova smrt dovela je do masovnih i povremeno nasilnih protesta u Mineapolisu i gradovima širom SAD i sveta i do suočavanja Amerike sa rasnim pitanjima.

Šovin i još tri policajca su otpušteni. Šovinovim kolegama biće suđeno u avgustu po optužbi za saučesništvo.

Stotine ljudi okupile se su juče ispred sudnice na početku procesa, a mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Pravda za Džordža Flojda" i "Osudite policajce ubice", dok je danas bilo vrlo malo demonstranata.

U okviru optužbe za ubistvo drugog stepena tužioci moraju da dokažu da su postupci Dereka Šovina "bili značajan uzročni faktor" u slučaju Flojdove smrti i da je Šovin odgovoran za teški napad.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena moraju da dokažu da je Šovin prouzrokovao Flojdovu smrt opasnim potezom, bez brige za ljudski život.

Za ubistvo iz nehata potrebno je dokazati da je Šovin izazvao Flojdovu smrt iz nemara koji je doveo do preteranog rizika i da je svesno izazvao tešku povredu ili smrt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)