NOVA KRIZA ZA EU: Još jedan proizvođač vakcina ima problem sa snabdevanjem - pod znakom pitanja isporuka od 55 miliona doza

Tanjug

09. 03. 2021. u 15:52

KOMPANIJA „DŽonson i DŽonson“ se suočava sa problemima snabdevanja koji mogu da zakomplikuju planove za dogovorenu isporuku Evropskoj uniji od 55 miliona doza njenih vakcina protiv kovid-19 u drugom kvartalu ove godine, potvrdio je zvaničnik EU za Rojters.

НОВА КРИЗА ЗА ЕУ: Још један произвођач вакцина има проблем са снабдевањем - под знаком питања испорука од 55 милиона доза

Foto unicef.org

Zvaničnik EU koji je direktno umešan u poverljive razgovore sa američkom kompanijom, rekao je agenciji pod uslovom anonimnosti, da je „DŽonson i DŽonson“ prošle nedelje saopštio EU da se suočava sa problemom isporuke sastojaka i opreme za vakcinu i da je pod znakom pitanja dogovorena isporuka 55 miliona doza do kraja juna.

Zvaničnik je dodao da je kompanija rekla da nije nemoguće ispuniti dogovoreni cilj, ali da sada zbog navedenih problema postoji izvestan oprez da će se možda odstupiti od plana, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se očekuje da će vakcina „DŽonson i DŽonson“ 11. marta biti odobrena u EU za upotrebu, a prve isporuke 200 miliona dogovorenih doza za ovu godinu bi mogle početi u aprilu.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše za Rojters raspored isporuka vakcina „DŽonson i DŽonson“, a u saopštenju američke kompanije se navodi da su u skladu sa sporazumom posvećeni isporuci 200 miliona doza Evropskoj uniji za koju očekuju da će početi u drugom kvartalu 2021. godine.

Kompanija je odbila da komentariše za Rojters moguća kašnjenja ili ciljeve isporuka u EU za drugi kvartal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)