UKRAJINA MOLI AMERIKU: "Moramo da sarađujemo, uvedite Rusiji novi paket sankcija!"

Novosti onlajn

05. 03. 2021. u 20:04

УКРАЈИНА МОЛИ АМЕРИКУ: Морамо да сарађујемо, уведите Русији нови пакет санкција!

Foto: Depositphotos

UKRAJINSKE vlasti obratili su se administraciji američkog predsednika DŽoa Bajdena sa molbom da uvede Rusiji „novi sveobuhvatni paket sankcija“.

Prema rečima zamenika šefa administracije ukrajinskog predsednika Julije Sviridenko, nove sankcije bi trebalo da uključuje i čitav niz mera protiv gasovoda „Severni tok 2“ budući da je obustava izgradnje tog projekta od ključne važnosti za Kijev.

- SAD, EU i Ukrajina moraju da koordinišu svoj stav. Mi moramo zajednički da radimo kako bismo odbranili demokratiju, slobodu, kako bismo se zajednički zalagali protiv autoritarnih režima - rekla je ona.

Sviridenko je ocenila da je Kijev zainteresovan da se Vašington priključi pregovorima o Donbasu.

Pored toga, kako je rekla, Ukrajina namerava da proširi obim saradnje sa Amerikom u vojnom planu sa ciljem odbrane od sajber pretnji, informacionih napada i propagande.

Ruski mediji podsećaju da su se i Ukrajina i Amerika u više navrata zalagali protiv realizacije projekta „Severni tok 2“, dok je Vašington tim povodom u više navrata uvodio sankcije protiv kompanija koje su učestvovale u izgradnji tog gasovoda.

Rusija je, međutim, takođe u više navrata saopštavala da je gasovod „Severni tok 2“ komercijalni projekat. Tog stava je i zvanični Berlin budući da taj gasovod podrazumeva isporuku ruskog gasa od Rusije do Nemačke.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)