UKRAJINSKI MINISTAR ZDRAVLJA NE MERI REČI: "Nikada nećemo registrovati rusku vakcinu!"

Novosti onlajn

05. 03. 2021. u 16:34

RUSKA vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ni pod kojim uslovima neće biti registrovana u Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov.

УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА НЕ МЕРИ РЕЧИ: Никада нећемо регистровати руску вакцину!

Foto AP

- Više puta sam govorio da 'Sputnjik Ve' ni pod kojim okolnostima neće biti registrovan na teritoriji zemlje - rekao je ministar tokom govora u ukrajinskoj Radi.

Vrhovna rada Ukrajine je krajem januara glasala je za zakon koji predviđa mogućnost da se vakcine registruju za upotrebu, pod uslovom da imaju podatke o uspešnim pretkliničkim ispitivanjima. Klinička ispitivanja obavljana su uz dozvolu odgovarajućih nadležnih organa SAD, Velike Britanije, Švajcarske, Japana, Austrije, Kadane, Kine, Izraela, Indije, Meksika, Brazila ili Evropske unije.

U istom dokumentu je navedeno da preparat ne bi trebalo da se proizvodi u Ruskoj Federaciji. S tim u vezi, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je u februaru potpisao ukaz o zabrani registracije u zemlji vakcina protiv virusa korona koje su proizvedene u Rusiji.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije da će druge države će dobiti više doza ukoliko Kijev nije zainteresovan za kupovinu ruske vakcine.

- Što se tiče toga da predsednik Vladimir Zelenski ne želi da kupuje vakcinu, kako se kaže, drugi će dobiti više“, rekao je Peskov, komentarišući izjave ukrajinskog lidera da neće kupovati „Sputnjik Ve“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina „Sputnjik Ve“ trenutno se primenjuje u 42 zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)