PRETI ČETVRTI TALAS: SAD može da izgubi stečenu prednost zbog nivoa slučajeva novih sojeva?

Tanjug

02. 03. 2021. u 10:55

ŠIRENJE visoko zaraznih sojeva korona virusa preti da podstakne "potencijalni četvrti talas slučajeva" u Sjedinjenim Američkim Državama, upozorava direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski.

ПРЕТИ ЧЕТВРТИ ТАЛАС: САД може да изгуби стечену предност због нивоа случајева нових сојева?

Foto: EPA

Valenski je rekla da je zabrinuta zbog najnovijih podataka o broju zaraženih Kovidom-19 ističcući da je prošle nedelje zabeleženo oko 70.000 novih slučajeva na dnevnom nivou što je, naglasila je, veoma visok broj, prenosi BBC.

U istom periodu dnevno je registrovano 2.000 preminulih, dodala je ona.

Valenski je upozorila da bi SAD, uz ovako visok nivo slučajeva i nove sojeve virusa koji se šire, mogle da izgube teško stečenu prednost u borbi protiv korona virusa.

 - Ovi sojevi predstavljaju veoma stvarnu pretnju po naš narod i napredak koji smo ostvarili - navela je Valenski.

Postoji više različitih sojeva Kovida-19 koji trenutno cirkulišu, ali zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekih od njih, poput onih zabeleženih u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, koji su izgleda zarazniji.

CDC predviđa da će visoko zarazni soj B.1.1.7, prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, postati dominantan u SAD ovog meseca.

Valenski je ocenila da SAD imaju mogućnost da zaustave potencijalni četvrti talas slučajeva u toj zemlji.

U SAD je do sada zabeleženo više od 28 miliona slučajeva i 500.000 preminulih od posledica korona virusa, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)