ORBAN DONEO DRASTIČNU ODLUKU: Raskol u Evropskom parlamentu, Fides napušta EPP!

Tanjug

01. 03. 2021. u 17:25

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio da će njegova stranka Fides napustiti Evropsku narodnu stranku u Evropskom parlamentu, umesto da prihvati suspenziju.

ОРБАН ДОНЕО ДРАСТИЧНУ ОДЛУКУ: Раскол у Европском парламенту, Фидес напушта ЕПП!

Foto: AP

Ta suspenzija će najverovatnije biti doneta u sredu.

Kako prenosi briselski Politiko, Orban je u pismu predsedniku EPP Manfredu Veberu naveo da će Fides napustiti grupu ukoliko nove odredbe budu prihvaćene u sredu.

Prošle nedelje Veber i drugi lideri stranaka iz EPP dogovorili su nova pravila o suspenziji koja će im omogućiti da kazne celu stranku članicu, a ne samo jednog člana.

Partija Fides je već suspendovana iz članstva od marta 2019. godine, ali njeni članovi i dalje učestvuju u radu EPP u Evropskom parlamentu.

Mađarska ministarka za porodicu i potpredsednica Fidesa Katalin Novak optužila je pojedine članove EPP da su se uključili u "neprihvatljive" borbe u vreme kada se "Evropa bori da spase živote" i optužila lidere EPP da menjaju pravila kako bi članove Fidesa "proterali".

Potpredsednik EP i član EPP Austrijanac Otmar Karas izjavio je da se grupa neće pokoriti pritisku Orbana i da mu neće dozvoliti "da ih ucenjuje".

- EPP će nastaviti planirane izmene pravila - rekao je on.

Ukoliko Fides napusti EPP, ostaće kao najveća frakcija u Evropskom parlamentu, a trenutno ta grupa ima 187 od 705 evroposlanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost