MOSKOVSKI SUD POTVRDIO: Navaljni ide u zatvor na 2,5 godine

Novosti online

20. 02. 2021. u 10:24

U BABUŠKINSKOM sudu u Moskvi danas je potvrđena presuda da se ruskom opozicionaru i blogeru Alekseja Navaljnog uslovna kazna zameni zatvorskom u slučaju „Iv Roše“. Presuda je stupila na snagu i uskoro može početi da se izvršava.

МОСКОВСКИ СУД ПОТВРДИО: Наваљни иде у затвор на 2,5 године

Foto: Pres služba suda

Navaljni će biti lišen slobode oko 2,5 godine, jer će mu se uračunati vreme koje je proveo u kućnom pritvoru od 28. februara 2014. godine do 30. decembra 2014. godine.

U okviru slučaja„Iv Roše“, Navaljni je osuđen za krađu 30 miliona rubalja.

U sudnici su danas prisustvovali predstavnici devet država – Litvanije, Letonije, Estonije, Poljske, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Holandije. Predstavnici ambasada zapadnih država su i ranije dolazili na sudske procese protiv Navaljnog.

Takođe, pored domaćih novinara, za izveštavanje je akreditovano i 18 stranih medija.

Odbrana Navaljnog zatražila je da se poništi ranije doneta odluka suda, što je sud odbacio.

Podsetimo, Navaljni je uhapšen na aerodromu u Moskvi, jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije. On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine, a ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Navaljni će tokom dana imati i ročište u vezi sa slučajem klevete protiv veterana Drugog svetskog rata. Na tom ročištu treba da bude izrečena presuda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest