SAMIT LIDERA G7: Teme suprotstavljanje Kini, korona i svetska ekonomija, Bajden po prvi put na skupu

Tanjug

19. 02. 2021. u 19:04

PREDSEDNIK Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden danas prvi put prisustvuje sastanku lidera G7, na kojem se razgovara o borbi protiv korona virusa, otvaranju svetske ekonomije i suprostavljanju Kini.

САМИТ ЛИДЕРА Г7: Теме супротстављање Кини, корона и светска економија, Бајден по први пут на скупу

Foto AP

Britanski premijer Boris Džonson je na otvaranju virtuelnog sastanka pozdravio nova lica, predsednika Bajdena i novoizabranog italijanskog premijera Maria Dragija i pozvao na utvrđivanje plana za obnovaljanje globalne ekonomije, teško pogođene pandemijom koja je odnela 2,4 miliona života, prenosi Glas Amerike.

"Želimo da sarađujemo na tome da iz pandemije izađemo bolji - što je slogan koji je Džo koristio nekoliko puta. Možda ga je uzeo od nas, a ja sam ga svakako uzeo od nekog drugog", rekao je Džonson.

Dodao je da je "G7 veoma važan forum" i da su lideri ujedinjeni u pogledu mnogih svetskih pitanja, bilo da je reč o stavovima o puču u Mjanmaru ili privođenju Alekseja Navalnog u Moskvi.

"Bajden će se tokom sastanka usredsrediti na globalni odgovor na pandemiju, uključujući proizvodnju vakcine, distribuciju zaliha i borbu protiv novih žarišta", saopštila je u četvrtak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Dodala je da će takođe "razgovarati o oporavku globalne ekonomije, između ostalog i o tome koliko je važno da sve industrijski razvijene zemlje i dalje pružaju ekonomsku podršku za oporavak, kao i da se pospeše globalne uloge da bi se rešili ekonomski izazovi, poput onih koji dolaze iz Kine", prenosi Glas Amerike.

LIDERI G7 OTVORILI PITANjE ULOGE DRUŠTVENIH MREŽA

Predsednik Francuske Emanuel Makron i drugi lideri koji učestvuju na video samitu G7 otvorili su pitanje uloge društvenih mreža u očuvanju slobode izražavanja i regulisanja oblasti javnih komunikacija, saopštili su danas francuski zvaničnici.

"Ovo pitanje je postavila nekolicina lidera, uključujući i našeg predsednika", odgovorio je jedan visoki francuski zvaničnik na pitanje novinara Rojtersa o odluci Fejsbuka da ukloni informativne sadržaje sa svog australijskog veb sajta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima