MOSKVA UPOZORILA IZRAEL: Napadi na Siriju mogli bi preliti čašu strpljenja i izazvati odmazdu!

Novosti onlajn

17. 02. 2021. u 17:56

NAPADI Izraela na sirijsku teritoriju mogu izazvati odmazdu Damaska, što preti destabilizaciji u celom regionu, rekao je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

МОСКВА УПОЗОРИЛА ИЗРАЕЛ: Напади на Сирију могли би прелити чашу стрпљења и изазвати одмазду!

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Stav Rusije je da treba prestati sa tim napadima, oni su kontraproduktivni, i mi se nadamo da će izraelska strana imati sluha za naše zabrinutosti, između ostalog, i zbog moguće eskalacije nasilja na teritoriji Sirije. Pre ili kasnije kap može preliti čašu strpljenja, između ostalog, i sirijske vlade, i uslediće odgovor koji će dovesti do nove faze napetosti. To niko ne želi. Tokom kontakata sa našim izraelskim partnerima ukazujemo na nedopustivost porasta nasilja“, rekao je ruski izaslanik.

Takođe je dodao da nije upućen u pisanja medija o navodnim konsultacijama Izraela i Sirije, ali je ocenio da se takav potez može samo pozdraviti, jer je tako moguće postići dogovore.

Ranije su Rusija, Turska i Iran pozvali Izrael da prekine granatiranje Sirije, jer napadi krše međunarodno pravo i ugrožavaju bezbednost u regionu.

- Osudili smo vojne napade Izraela u Siriji, koji krše međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo, podrivaju suverenitet Sirije i susednih zemalja, a takođe ugrožavaju stabilnost i bezbednost u regionu, i pozvali smo da se prekine sa tim - navodi se u saopštenju nakon sastanka u Sočiju u Astanskom formatu.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) U Siriji i Iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

vladimir

17.02.2021. 18:42

Mogli bi da vas unište PALCOM ali daju vam šansu! U stvari, ne razumem tu provokaciju /bahatost/ naroda, koja je kroz istoriju pretrpela ogromna stradanja, da danas izigrava "dželata" bliskog istoka, tobož ugrožene države od "dhihadista" /nekada PLO/, što NIJE tačno, i sebi dozvoljava agresorsku kategoriju! Gde je nestao humanizam, onaj ljudski koji se morao reflektovati na njihovo razmišljanje, zbog činjenice da su oduvek bili žrtve ....? Ne razumem /ali razumem/!

buki

18.02.2021. 03:02

@Komandant 1001 - Obično se slažem sa Vašim komentarima, ali ovaj put mislim da su Turci zauzeli severni deo Sirije, pljačkaju šume, maslinovo ulje, (čak i prugu sa pragovima i šinama su preneli u Tursku) i nemaju nameru odatle da idu. Školske udžbenike su štampali i podelili malim Sirijcima da iz njih uče po turskom programu. Amerikance tu interesuje samo nafta, koju kradu nemilice ( severoistok Sirije i severozapad Iraka) i prodaju je teroristima, ali Turci imaju dugoročne planove i ni ameri ih ne bi mogli sprečiti. Pokušavaju Rusi da ih vrate u Tursku, ali mučno i sporo to ide, pogotovo sada kada Bajden pravi još jednu vojnu bazu na naftnim izvorima Sirije i Iraka. Mnogo je tu zainteresovanih i kada bi se Putin povukao, Sirija bi nestala za nedelju dana, jer bi je rasparčale komšije, uz naftu Amerima da budu mirni i ne mešaju se.

buki

18.02.2021. 00:47

Hvala Bogu da Jevrejima neko bar kaže kako neprestanim bombardovanjem Sirije kao suverene i međunarodno priznate države, krše sve norme međunarodnog prava. Ako već ne mogu da zaustave tu agresiju Izraela, bar da je neko javno osudi i skrene pažnju na nezakonito bombardovanje Sirije uz korišćenje vazdušnog prostora Jordana kao da ta država i ne postoji. Ne mogu da verujem da svi osim Rusa već deceniju ćute i okreću glavu.