KO DIKTIRA EVROPSKOM UNIJOM? Zaharova dovela u pitanje sposobnost Brisela da samostalno donosi odluke

Novosti onlajn

10. 02. 2021. u 10:58

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova dovela je u pitanje sposobnosti Evropske unije da samostalno donosi odluke u svetlu specijalnih rasprava održanih u Evropskom parlamentu, a posvećenih poseti šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Moskvi od 4. do 6. februara, pišu „Izvestija“.

КО ДИКТИРА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ? Захарова довела у питање способност Брисела да самостално доноси одлуке

Foto: EPA

Zaharova je podsetila da je nakon sastanka u Rusiji na pres-konferenciji Borelj čestitao Rusiji na vakcini i rekao da je neophodno sarađivati u tom pravcu, jer EU nema dovoljno vakcina. Međutim, po povratku iz Moskve, Borelj je objavio saopštenje koje protivreči i tonu i smislu njegovog govora na pres-konferenciji u Moskvi, govoreći o „skoro propalim pregovorima“ sa ruskom stranom.

- Ili je to neka vrsta nemoguće dvoličnosti ili su mu jednostavno kada se vratio u Evropsku uniju promenili mišljenje. Ali tada se javlja legitimno pitanje – ko uopšte diktira politiku Evropske unije prema Rusiji? Ko diktira Evropskoj uniji – a ispada da neko diktira – zahteve koji ne odgovaraju interesima EU? Pretpostavljamo ko - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, 9. februara su u Evropskom parlamentu održane specijalne rasprave posvećene poseti Borelja Moskvi. Većina poslanika je kritikovala šefa evropske diplomatije zbog nedovoljno oštrog stava prema Rusiji.

Foto AP

Sam Borelj je tokom rasprava rekao da su se odnosi Rusije i EU tokom proteklih 30 godina faktički vratili na stanje iz vremena hladnog rata. Pored toga, rekao je da može iskoristiti svoje pravo i predložiti uvođenje novih sankcija Moskvi. Borelj je dodao da će se o tome razgovarati 22. februara na zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova zemalja EU, a zatim u martu na samitu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa predstavnicima ruskih nevladinih organizacija. Ovo je bila prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

U Moskvi je Borelj izjavio da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju biti postignuti dobri rezultati, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)