RUSKA VAKCINA STIŽE NA ZAPAD? Promene stava Brisela u politici imunizacije posle posete Đozepa Borelja Moskvi

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

05. 02. 2021. u 22:07

РУСКА ВАКЦИНА СТИЖЕ НА ЗАПАД? Промене става Брисела у политици имунизације после посете Ђозепа Бореља Москви

Ruska vakcina

POSLE mnogobrojnih kritika, suočena sa drastičnim nedostatkom doza cepiva protiv virusa korona, EU bi, konačno, mogla da se okrene ruskoj vakcini.

Pohvala koju je u Moskvi na račun "sputnjika V" izneo šef evropske diplomatije Đozep Borelj, trebalo bi, konačno, da otvori vrata spasonosnoj vakcini i na evropskom tlu.

Prvi su rusko cepivo prihvatili Mađari, kritikujući sporost briselske birokratije. Veliku podršku, u međuvremenu, "sputnjik" je prethodnih dana dobio od nemačke kancelarke Angele Merkel koja je istakla da je razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uz poruku da je svaka vakcina dobrodošla u EU i ponudila Moskvi saradnju s nemačkim institutom u pripremama za dobijanje dozvole za evropsko tlo.

Čuveni britanski naučni časopis "Lanset" priznao je "sputnjiku" efikasnost od 91,6 odsto. Veoma je bitna i saradnja "Astra Zeneke" na proizvodnji zajedničke vakcine s Rusima.

Rusi su podneli zahtev za priznavanje njihove vakcine u EU, ali to ne ide tako brzo kao u slučaju "zapadnih" vakcina. Sada bi sve moglo da se ubrza, naročito posle Boreljove izjave da se nada da će Evropska agencija za lekove moći da odobri rusko cepivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)