DA LI JE SRBIJA UGROŽENA? U Africi zabrinuti zbog nove vrste komarca koji prenosi malariju

Tanjug

28. 01. 2021. u 22:34

UAFRIČKIM gradovima pojavila se nova vrsta komaraca koji prenose malarju, što bi moglo a ima razorne posledice za tamošnje stanovike, pokazuju rezultati nove studije.

ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА УГРОЖЕНА? У Африци забринути због нове врсте комарца који преноси маларију

Foto: Arhiva VN

Istraživači iz holandskog Medicinskog centra Univerziteta Radboud i etiopskog istraživačkog instituta Armauer Hansen navode da su larve ''Anopheles stephensi'', glavnog vektora malaričnih komaraca u Indiji, sada “u velikom broju prisutne” na lokacijama širom Afrike.

Vektori su živi organizmi koji mogu da prenose zarazne patogene među ljudima ili sa životinje na čoveka.

“Ova vrsta komaraca pojavila se u Africi pre samo nekoliko godina, a sada je u velikim količinama prisutna u cisternama za vodu u gradovima u Etiopiji i visoko je podložna lokalnim sojevima malarije, navode istraživači”, prenosi Si-En-En.

Poznato je da se većina afričkih komaraca koji mogu da prenose malariju razmnožava u ruralnim područjima, ali su stručnjaci zabrinuti što je ovaj komarac pronašao uporište u urbanim sredinama, uključujući gradove u Etiopiji, Sudanu i DŽibutiju, što bi kako smatraju, moglo da poveća rizik od malarije za gradsko stanovništvo.

Iako je malarija, koja se prenosi ujedom ženki komaraca ''Anopheles'', bolest koja se može sprečiti i izlečiti, od nje je 2019. godine umrlo 409.000 ljudi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u afričkom regionu u 2019. godini zabeleženo je 94 odsto svih slučajeva malarije i smrtnih slučajeva u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)