PANIKA U ITALIJI: Kasni isporuka vakcina, imunizacija građana se odlaže za 2022. godinu

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

24. 01. 2021. u 13:25

ПАНИКА У ИТАЛИЈИ: Касни испорука вакцина,  имунизација грађана се одлаже за 2022. годину

Foto: Tanjug

MENJA se plan o vakcinisanju u Italiji koji je započet u punom ritmu, jer se redukuje isporuka vakcina Fajzer, Moderna a sada i AstraZeneka protiv koje italijanski premijer Đuzepe Konte najavljuje tužbu zbog kašnjenja.

Italija se suočava sa realnošću drastičnog kašnjenja doza vakcina tako da će do juna biti pokriveno sa vakcinisanjem samo zdravstveno osoblje i stanovništvo preko 80 godina.

Plan je bio da se do oktobra imunizuje 70 odsto stanovništva.


Sinoć je održan hitan sastanak sanitarnih vlasti, sa ministrom za Zdravlje Robertom Speranca, guvernerima Lacija i Veneta koji su zatražili da se kupe još dve vakcine, ruska Sputnjik i kineska i zatraži od Evropske agencije za medicinu ( Ema) da ih što pre proveri i autorizuje, jer bi se tako došlo do većeg izbora vakcina za kupovinu i eventualne nadoknade u kašnjenju vakcinisanja.

Hitno reagovanje više je nego neophodno, jer je Italija odlučila shodno i sanitarnom protokolu da ispoštuje drugu dozu vakcinisanja posle 21. dana od prvog cepiva tako će ostati još više nevakcinisanih i biće drastičnog kompromitovanju zacrtanog plana vakcinisanja i imunizacije, koja se sa sadašnjim kašnjenjem odlaže za 2022. godinu.

         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)