RUSKI STRUČNJAK SVE OBJASNIO: Evo kako bi se Rusija branila od nadmoćne američke flote

Novosti online

16. 01. 2021. u 14:54

BUDUĆI da Amerika ima daleko snažniju flotu nego Rusija, ruske snage u slučaju eventualnog konflikta primorane su na odbranu koja će se vršiti uglavnom sa kopna, smatra zamenik predsednika Ruske akademije nauka i doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

РУСКИ СТРУЧЊАК СВЕ ОБЈАСНИО: Ево како би се Русија бранила од надмоћне америчке флоте

Foto: Depositphotos

Prema njegovim rečima, potrebno je tražiti najbolja moguća strateška rešenja kako bi se sa postojećom flotom odbranila akvatorija u blizini ruskih granica.

On je istakao da je uspeh slabije flote i te kako moguć ukoliko je podržana moćnim obalskim kompleksima kojima Rusija trenutno raspolaže.

Kao primer naveo je obalske raketne sisteme koje mogu biti opremljene raketama „Kalibr“, „Oniks“ i „Cirkon“, koji su u stanju da pogode ciljeve na udaljenosti od preko 300 kilometara, što bi inače predstavljala okvirna udaljenost američkih nosača aviona ukoliko je njihov cilj vazdušni napad na unutrašnjost ruske teritorije.

Pojasnio je da domet američka avijacije na nosačima aviona ne može biti veći od 700 kilometara, što znači da bi američka flota morala da se približi ruskim obalama, i tako bila u dometu ruskih raketa.

Pored toga, Sivkov je rekao i da kao alternativa mogu da posluže i priobalni aerodromi čime bi se povećala operativna funkcionalnost ruske avijacije, što bi ujedno drastično umanjilo glavnu prednost američkih aviona.

Takođe je podsetio i na mogućnost postavljanja podvodnih mina – ukoliko se postave na mestima za koje se proceni da bi mogle da budu meta napada, drastično bu se umanjila efikasnost protivničkih flota predvođenih nosačima aviona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili