NDRANGETA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Počelo najveće suđenje mafiji u Kalabriji u poslednjih 30 godina, optuženo je 355 gangstera

V. N.

13. 01. 2021. u 22:48

НДРАНГЕТА НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Почело највеће суђење мафији у Калабрији у последњих 30 година, оптужено је 355 гангстерa

Sudnica kao bunker / Foto Tanjug-AP

U ITALIJI je počeo jedan od najambicioznijih pravnih napada na mafiju do sada, suđenje pripadnicima jedne od najozloglašenijih kriminalnih organizacija u zemlji - Ndrangeta, najveći u poslednjih 30 godina, na kome se na optuženičkoj klupi nalazi 355 osumnjičenih gangstera i njihovih saradnika.

Tužilac Nikola Grateri priznaje da suđenje, za koje se očekuje da traje godinu dana, neće uništiti ovu organizaciju, ali se nada da će biti važan korak ka njenoj propasti jer će ohrabriti žrtve da se jave i svedoče.

- Suđenje se doživljava kao neka vrsta oslobađanja Kalabrije - rekao je Grateri.

Očekuje se da će se u sudu razotkriti kako je zločinačka organizacija regrutovala vojsku "belih okovratnika", advokata, računovođa, javnih zvaničnika i sudskih službenika, koji su im omogućili poslovanje.

Ndrangeta je pustila korene i na bogatom severu Italije i u većem delu Evrope, kao i u Kanadi, SAD, i čak u Australiji.

Sudija Grateri (62) ima naoružanu pratnju otkako je prvi put počeo da istražuje Ndrangetu 1989. godine, ali sada vodi još više računa.

- Trenutno sam oprezniji nego obično. Ne idem ni 10 metara bez svog blindiranog automobila, nisam bio u restoranu više od 20 godina, a u bioskop nisam išao više od 30 godina. Uvek sam zatvoren. Jedem u kancelariji. Moja kuća je u osnovi bunker. Imam dobar tim telohranitelja - izjavio je Grateri.

Kalabrija predstavlja bazu organizacije Ndrangeta odakle ona upravlja svojim kriminalnim poslovima, kontrolišući značajan deo evropske trgovine kokainom i perući ogromne sume novca putem mreže isturenih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Plemic

13.01.2021. 23:12

NDRANGETA decenijama ulaze u skolovanje dece mafijasa, tako da su najvazniji Tuzioci, Sudije i Komandiri policije i Karabinjera ustvari potomci mafijasa iz Ndregete. Infiltrirani su duboko ali jako duboku i u Masonske loze Velikog Orjenta Italije.