BES ZBOG S-400: Posle Turske, Amerikanci još jednoj sili uvode sankcije!

Novosti online

06. 01. 2021. u 11:39

БЕС ЗБОГ С-400: После Турске, Американци још једној сили уводе санкције!

Foto: AP

ISTRAŽNA služba Kongresa SAD, nezavisna, dvostranačka istražna jedinica američkog parlamenta, objavila je svoj najnoviji izveštaj o saradnji Vašingtona i NJu Delhija u oblasti odbrane.

Stručnjaci organizacije su, između ostalog, istakli da bi Indiji mogle biti uvedene sankcije ako ne odustane od ugovora o kupovini ruskih raketnih sistema S-400, prenosi NDTV.

U izveštaju istražnog tela se navodi da „Indija teži većoj razmeni tehnologije i zajedničkoj proizvodnji inicijativa“. Sa svoje strane, „Sjedinjene Američke Države pozivaju na dalje reforme... i povećanju direktnih stranih investicija u odbrambeni sektor“ ove južnoazijske države.

Autori izveštaja upozoravaju da bi „višemilijardni ugovor o kupovini ruskog sistema za PVO S-400 mogao da izazove američke sankcije Indiji“. Kao osnovu za to, oni se pozivaju na Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, napominje NDTV.  

List istovremeno naglašava da izveštaji istražne grupe ne predstavljaju zvaničan dokument Kongresa i ne odražavaju stavove njegovih članova. Pripremaju ih nezavisni stručnjaci kako bi zakonodavci mogli da donose „informisane odluke“.

Indija je u oktobru 2018. potpisala ugovor sa Rusijom na pet milijardi dolara za kupovinu pet protivvazdušnih raketnih sistema S-400, uprkos upozorenjima Trampove administracije. NJu Delhi je 2019. godine izdvojio prvu tranšu uplate u iznosu od oko 800 miliona dolara.

Moskva je prošlog meseca saopštila da primena trenutnih odbrambenih sporazuma sa NJu Delhijem, uključujući isporuku S-400, napreduje dobro, uprkos pretnjama američkim sankcijama. Istovremeno, ruski ambasador u Indiji Nikolaj Kudašev rekao je da njegova zemlja ne priznaje jednostrana ograničenja koja Vašington pokušava da uvede, podseća NDTV.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

milovan

06.01.2021. 18:24

Oni svima uvode sankcije.!!! I na kraju nitko nece da postuje te sankcije osim njih samim i ispasce smesni.A to i jesu vec odavno.Polako pocinje da se rasipa njihova moc.Polako im otkazuju poslusnost. I oni to osecaju pa su besni. Pazi,Rusiji,Kini,Indiji,Siriji,Iranu,Iraku,Vencueli,Kubi itd. Sankcije. ha ha ha