IGRAČKE OTROVNIJE OD AUTOMOBILA, ILI ELEKTRONSKOG MATERIJALA: Šokantno otkriće -rizik su po zdravlje, sadrže toksične hemijske sastojke

tanjug

04. 01. 2021. u 00:15

GODINU za godinom igračke drže primat po količini otrovnih supstanci koje sadrže, čak više nego automobili ili elektronski materijal, piše italijanski dnevni list "Il Manifesto".

ИГРАЧКЕ ОТРОВНИЈЕ ОД АУТОМОБИЛА, ИЛИ ЕЛЕКТРОНСКОГ МАТЕРИЈАЛА: Шокантно откриће -ризик су по здравље, садрже токсичне хемијске састојке

Foto: Free Images Pixabay

Prema izveštaju Evropskog biroa za životnu okolinu, koji je najveća mreža evropskih organizacija za kontrolu ambijenta, 577 modela igračaka predstavlja rizik za zdravlje, a od toga 214 zbog hemijskih sastojaka.

Čak 92 odsto takvih igračaka predstavlja visok rizik po zdravlje, dok je 76 odsto opasno zbog hemijskog sastojka koje čini plastiku fleksibilnoma, te supstance mogu uticati na hormonalni sistem dece. Među opasnim igračkama je 80 modela lutki, 40 tipova plastelina, 13 modela mekanih igračaka. Najveći deo, 80 odsto igračaka koje sadrže po zdravlje opasne supstance u nedozvoljenim količinama je proizvedeno u Kini, piše list.

“Dakle, deci serviramo najotrovnije jelo”, zaključuje list.

“Najveći deo igračaka odražavaju današnje društvo: sadrže supstance koje nisu neophodne, u nekim slučajevima i otrovne, brzo se lome, ne mogu se poporaviti, dosadne su i predstavljaju rizik i za zdravlje i za okolonu”, kaže Vanja Gomez Zuin, univerzitetski profesor iz Nemačke i autorica knjige “Plastično detinjstvo”.

Specijalista za hemiju i odgovorna za nanotehnologije Evropskog biroa za okolonu, Tatjana Santos, upozorava da “deca nisu minijaturni ljudi, da su osetljiviji nego odrasli na prašinu, ne samo zato što sve stavljaju u usta već što njihov mali organizam nije u stanju da metaboliše otrovne materije”.

Profesorica Santos savetuje roditeljima da se dobro obaveste pre nego deci kupe igračke i da savete potraže na stranicama organizacija za zaštitu potrošača koje postoje u svim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)