DA LI JE Su-57 NAJMOĆNIJI LOVAC NA SVETU? Sa motorom „proizvod 30“ ruski avion pretenduje na prestižnu titulu (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 01. 2021. u 20:06

SA motorom „proizvod 30“, ruski avion pete generacije Su-57 moći će da pretenduje na titulu najmoćnijeg lovca na svetu, piše portal „MilitaryWatch“ i dodaje da se ni trenutni motor AL-41 nikako ne može nazvati slabim.

ДА ЛИ ЈЕ Су-57 НАЈМОЋНИЈИ ЛОВАЦ НА СВЕТУ? Са мотором „производ 30“ руски авион претендује на престижну титулу (ВИДЕО)

Foto: Alex Beltyukov

Snaga AL-41, koji pored Su-57 pokreće i Su-35, samo je za devet odsto slabija od motora F119 kojim je opremljen lovac pete generacije F-22 Raptor. Smatra se merilom snage među dvomotornim lovcima.

Međutim, prema navodima portala, titula apsolutnog šampiona pripada motoru Pratt & Whitney F135 lovca F-35 Lightning II, iako ima samo jedan motor.

„Proizvod 30“ jedan je od najtajanstvenijih proizvoda ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Uprkos činjenici da prototip Su-57 već leti sa novim motorom, karakteristike i opis motora nisu zvanično objavljeni. Prema podacima otvorenih izvora, taj motor je sličan prethodnicima AL-31 i AL-41, ali su svi njegovi elementi proizvedeni iznova koristeći savremena dostignuća. To je dovelo do primetnog poboljšanja svih osnovnih karakteristika.

- Glavne prednosti novog proizvoda su težina, potrošnja i specifični potisak. Takav potisak ne daje nijedan motor na svetu - izjavio je glavni konstruktor eksperimentalnog konstruktorskog biroa „Luljke“ Evgenij Marčukov.

Važna odlika novog motora je njegova mlaznica. Kao i AL-41, opremljen je sistemom upravljanja vektorom potiska u svim uglovima.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja,  supermanevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SADA JE BOGATIJI OD ADEL: Britanac na lutriji dobio džekpot od 171 milion funti