MOŽE LI 5G MREŽA DA IZAZOVE PAD AVIONA? Državna uprava za vaduhoplovstvo SAD i Ministarstvo saobraćaja traže ozbiljnu istragu

Novosti online

25. 12. 2020. u 21:25

S OZBIROM na to da je još relativno nepoznata, 5G mreža je i dalje predmet kako brojnih stručnih rasprava, tako i teorija zavere. Ipak, Državna uprava za vaduhoplovstvo SAD, kao i tamošnje Ministarstvo saobraćaja, uputili su jedan apel upravo sa stručne tačke gledišta.

МОЖЕ ЛИ 5Г МРЕЖА ДА ИЗАЗОВЕ ПАД АВИОНА? Државна управа за вадухопловство САД и Министарство саобраћаја траже озбиљну истрагу

Foto: EPA

Naime, ove institucije su zatražile da se privremeno stopira uvođenje 5G mreže u SAD, dok se ne sprovede istraga o tome kako bi ona mogla da utiče na vazdušni saobraćaj.

Kako su objasnili, frekventni opseg 5G mreže je veoma blizu frekvencijama koje se koriste za navigaciju u avionima, a to bi moglo da dovede do raznoraznih nesreća.

Oni navode i kako bi jedna od potencijalnih posledica, naravno, mogao da bude i pad aviona, pa samim tim i ljudske žrtve.

Implementacija 5G mreže u SAD znači da će ona raditi u spektru od 3,7 do 3,98 GHz. Susedni spektar, od 4,2 do 4,4 GHz se već nekoliko decenija koristi za rad altimetara, odnosno radarskih uređaja u avionima, koji mere visinu, prenosi Defense News.

Stručnjaci, zato, smatraju da bi trebalo sprovesti temeljno istraživanje pre nego što se nastavi sa uvođenjem 5G mreža. S druge strane, Savezna komisija za komunikacije SAD ne deli ovo mišljenje - oni tvrde kako je razmak između ova dva frekventna opsega dovoljan, i da ne bi trebalo da bude problema.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!