TRAMP PREKRAJA GRANICE U AFRICI: Dogovor sa Izraelom je odlučujući, ovo će biti početak novog sukoba?

Tanjug

11. 12. 2020. u 10:08

MAROKO je priznao SAD 1777. godine, stoga priliči da priznamo suverenitet ove zemlje nad Zapadnom Saharom, napisao je na Tviteru američki predsednik Donald Tramp.

ТРАМП ПРЕКРАЈА ГРАНИЦЕ У АФРИЦИ: Договор са Израелом је одлучујући, ово ће бити почетак новог сукоба?

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Objava je usledila nakon sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Maroka uz posredstvo SAD, u okviru kojeg je Tramp priznao suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

- Danas sam potpisao proglas o priznavanju suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom - potvrdio je Tramp na Tviteru.

- Ozbiljan, kredibilan i realan predlog autonomije (te teritorije) Maroka jedina je osnova za pravedno i dugotrajno rešenje za trajni mir i prosperitet - dodao je Tramp.

On je sklapanje sporazuma o normalizaciji odnosa Maroka i Izraela ocenio kao istorijski proboj za postizanje mira na Bliskom istoku.

Sporazum predviđa uspostavljanje diplomatskih i zvaničnih kontakata između Maroka i Izraela, letova kroz vazdušni prostor ovih zemalja, kao i direktnih letova.

U sklopu dogovora američki predsednik Donald Tramp se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

Maroko u Zapadnoj Sahari već decenijama vodi borbe s pokretom Front Polisario koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom