SRUŠILI SU ZID I IZNELI GA DIZALICOM: Nesvakidašnja evakuacija u Francuskoj, u filmskom spasavanju učestvovalo 50 ljudi! (FOTO+VIDEO)

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

04. 12. 2020. u 17:55

NESVAKIDAŠNjA evakuacija izvedena je u Perpinjanu, kada je zbog, odlaska u bolnicu jednog podebljeg pacijenta, morala da bude angažovana građevinska dizacila i srušen deo zgrade u kojoj živi!

СРУШИЛИ СУ ЗИД И ИЗНЕЛИ ГА ДИЗАЛИЦОМ: Несвакидашња евакуација у Француској, у филмском спасавању учествовало 50 људи! (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Printskrin Twitter

Alen Panabijer (53) ima oko 300 kilograma i već mesecima je ležao potpuno prikovan za svoj krevet, iz kog je gledao televiziju, telefonirao i gde je provodio svakodnevicu. Godinama nije izašao iz stana.

Morao je, međutim, u bolnicu, jer su lekari zaključili da je, zbog otežanog disanja, vitalno ugrožen. Ali, to je bilo nemoguće izvesti na klasičan način. Stepenište je isuviše usko i u lošem stanju, a imajući u vidu da je reč o veoma staroj dvospratnici, verovatno ne bi ni izdržalo njegovu težinu.

U pomoć je zato priskočila dizalica. Prethodno je razrađen detaljni plan. S obzirom na to da je u ovom istorijskom delu Perpinjana razmak između zgrada uzak, kran je bio postavljen u susednoj ulici. Ispod Alenovog prozora spušten je kontejner čiju stabilnost je obezbeđivalo posebno vozilo. Kontejner je, zatim, podignut do visine prozora. Prethodno je morao da bude srušen deo fasade, da bi u njega mogao da bude ubačen pacijent. Lekari su već čekali spremni.

U akciji je bilo angažovano više od pedeset ljudi, policajaca, spasilaca i medicinskog osoblja, dok su okolne ulice bile zatvorene. Uspostavljen je sanitarni kordon, a svaki potez je pomno nadgledan. Delikatna evakuacija se uspešno završila.

- Lepo je da se država na ovaj način brine za čoveka. Spasili smo ljudski život, a to je uvek veliko zadovoljstvo - izjavio je njegov advokat Žan Kodonjes koji je krajem oktobra uputio pismo ministru unutrašnjih poslova, a onda podneo i tužbu za nepriticanje u pomoć osobi u opasnosti.

Alen Panabijer je odvezen u bolnicu u Monpeljeu gde će ga lečiti zbog njegovog celokupnog stanja, a kasnije će biti prebačen u poseban centar za reedukaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!