,,NEMA SRCE, SAOSEĆANJE I SAVEST": Putin otkrio koga nikada ne bi podržao za predsednika

Novosti online

04. 12. 2020. u 15:01

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je da se nada da veštačka inteligencija neće moći da postane predsednik države, u svakom slučaju ne još, jer nema srce, saosećanje i savest.

,,НЕМА СРЦЕ, САОСЕЋАЊЕ И САВЕСТ: Путин открио кога никада не би подржао за председника

Foto Ap

Putin je učestvovao na međunarodnoj onlajn-konferenciji "Sberbanke" pod nazivom "Veštačka inteligencija – glavna tehnologija 21. veka". Tokom diskusije predsedniku virtuelna asistentkinja "Sberbanke" Afina je upitala Putina da li veštačka inteligencija može da postane predsednik države.

- Nadam se da ne, a sada ću reći i zašto. U svakom slučaju, zasad ne. Veštačka inteligencija – već u samom imenu vidite šta je prisutno. Reč "veštački", to jest nešto što nije pravo. Ništa veštačko, pa ni veštačka inteligencija nema srce, dušu, nema saosećanje i savest. Sve te komponente su izuzetno važne za ljude kojima građani dodeljuju posebna ovlašćenja u donošenju i realizaciji odluka u korist zemlje - odgovorio je Putin.

On je dodao da se ponekad moraju doneti i ne sasvim racionalne odluke, ali ih treba doneti polazeći od istorije, kulture, težnji i očekivanja građana zemlje.

- Te odluke u socijalnoj sferi ponekad se čine neracionalnim, recimo u oblasti penzijskog osiguranja, u oblasti zdravstva, u drugim sferama. Ali za predsednika-čoveka one se čine razumnim, jer on donosi odluke koje nisu u interesu mašina, nego u interesu ljudi - objasnio je Putin.

On je dodao da, bez obzira na sve, veštačka inteligencija može biti pomoćnik, pa čak i učitelj svakom čoveku, uključujući i lidera države.

- Uloga i značaj veštačke inteligencije u državnoj upravi sigurno će se povećavati - ocenio je ruski predsednik.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri