STIGLO UPOZORENJE IZ UN: Gutereš objavio koliko će trajati šteta od pandemije, a onda oštro kritikovao pojedine zemlje

Tanjug

03. 12. 2020. u 19:50

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da se svet prvi put od Drugog svetskog rata suočava sa zajedničkom pretnjom kakva je pandemija korona virusa i kritikovao zemlje koje su ignorisale preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ УН: Гутереш објавио колико ће трајати штета од пандемије, а онда оштро критиковао поједине земље

Foto:; EPA

- Prvi put od 1945. godine ceo svet je suočen sa zajedničkom pretnjom, bez obzira na nacionalnost ili veru. Društveni i ekonomski uticaj pandemije je ogroman i rastući - rekao je Gutereš na posebnom zasedanju Generalne skupštine UN o korona virusu.

Iako će vakcina biti dostupna narednih nedelja i meseci, šef UN je naglasio da ona ne može da poništi štetu izazvanu pandemijom, koja će se osećati godinama, pa i decenijama.

On je naglasio da je SZO od početka pandemije pružila činjenične informacije i naučne smernice koje bi trebalo da budu osnova za koordinisan globalni odgovor.

Nažalost, konstatovao je on, mnoge ove preporuke nisu postovanje, prenosi AP.

- A u nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignorisanja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu - dodao je on.

Gutereš je rekao da u globalnoj krizi svi moraju da ispune očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinisane globalne akcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)