PUTIN NAREDIO MASOVNU VAKCINACIJU: Prijave elektronskim putem, evo kada počinje i ko je prvi na spisku!

VEĆ četvrtog decembra građani Moskve će moći elektronski da se prijavljuju da dobiju vakcinu Sputnik V, a narednog dana će moći da je prime.

ПУТИН НАРЕДИО МАСОВНУ ВАКЦИНАЦИЈУ: Пријаве електронским путем, ево када почиње и ко је први на списку!

Foto: Tanjug

U Moskvi petog decembra počinje masovna vakcinacija protiv korone a prioritet će imati zaposleni u obrazovanju, zdravstvu i socijalnim službama. Vakcinacija je besplatna i dobrovoljna pa se građani već četvrtog decembra mogu prijavljivati elektronskim putem.

Gradonačenlnik Moskve Sergej Sobjanjin je objasnio da će se broj mesta na kojima će se cepiti gradani povećavati u skladu sa rastom proizvodnje vakcine Sputnik-V.

Kad je predsednik Putin dao zadatak potpredsednici vlade RF Tatjani Golikovoj kazao je da se građanima mora objasniti da je vakcinacija sasvim dobrovoljna i nikoga ne nameravaju da prisiljavaju.

Očekuje se da će značajan rast proizvodnje vakcine biti početkom iduće godine a potpredsednica vlade Tatjana Golikova veruje da će se već u aprilu dostići proizvodnja od pet, šest miliona doza mesečno.

To su količine koje su potrebne Rusiji da vakciniše svoje građane a, kao što je poznato, predsednik Putin nudi svim zemljama koje žele da im pomogne da oni kod sebe organizuju proizvodnju.

Ugovor za veliku proizvodnju potpisan je sa indijskim farmacetskim kompanijama. Mađari takođe žele da počnu da proizvode rusku vakcinu. Predsednik Kazahastana Kasim Tokajev izjavio je da će njegova zemlja u bližoj budućnosti izgraditi po ruskoj tehnologiji fabriku za proizvodnju vakcine Sputnik-V, koja će zadovoljavati domaće potrebe kao i bivše sovjetske republike u Aziji.

Za sada Rusija ima registrovane dve vakcine.

Prvu je napravio i zatim registrovao Centar "Nikolaja Gamaleja" u Moskvi a drugu je napravio "Vektor" iz Novosibirska.

Sada se radi na ispitivanjima i treće vakcine koju je napravio moskovski centar "Čumakova".

Ove dve poslednje vakcine će moći da dobijaju i stariji ljudi od 65 godina.

Kako je saopštio ministar odbrane Sergej Šojgu masovna vakcinacija je počela u vojnim jedinicama.

U Rusiji ne skrivaju da se broj zaraženih od korone povećava, pa je zato kako kaže Putinov portparol Dmitrij Peskov apsolutni prioritet povećanje proizvidnje cepiva kako bi ga mogli dobiti svi koji to žele.

Niko ne očekuje da će svi građani Rusije hteti da se vakcinišu ali to i nije bitno jer je dovoljno da se vakciniše više od polovine što bi se automatski odrazilo na pad broja zaraženih.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško tvrdi da je do sada "Sputnikom-V" vakcniisano oko sto hiljada građana Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije