MAKSIMALNO POVEĆANJE KAPACITETA: Indija proizvodi 100 miliona doza ruske vakcine „Sputnjik V“

Novosti onlajn

27. 11. 2020. u 09:09

RUSKI fond za direktne investicije i indijska farmaceutska kompanija „Hetero“ postigli su dogovor o proizvodnji više od 100 miliona doza prve registrovane vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“.

МАКСИМАЛНО ПОВЕЋАЊЕ КАПАЦИТЕТА: Индија производи 100 милиона доза руске вакцине „Спутњик V“

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Prema rečima direktora ruskog Fonda Kirila Dmitrijeva, pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Indiji očekuje se početkom 2021. godine.

- Sputnjik V bi trebalo da postane sastavni deo svih nacionalnih vakcina zemalja sveta koje žele da se zaštite od virusa korona. Zahvaljujući indijskoj kompaniji drastično ćemo uvećati proizvodni kapacitet vakcine, što će omogućiti Indiji da dobije efikasnu preparat tokom pandemije - rekao je on.

Podsetio je i da je prema poslednjim analizama u okviru kliničkih ispitivanja potvrđeno da je efikasnost vakcine „Sputnjik V“ 91,4 odsto nakon 28 dana od uzimanja, a 95 procenata nakon 42 dana.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)