KATOLICI BEZ CRKVENE SLUŽBE: "Pobuna" u francuskim gradovima

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

20. 11. 2020. u 15:30

PRED francuskim crkvama i katedralama ovih dana okupljaju se hiljade katolika, protestujući zbog nemogućnosti da prisustvuju bogosluženjima.

КАТОЛИЦИ БЕЗ ЦРКВЕНЕ СЛУЖБЕ:  Побуна у француским градовима

Foto AP

Crkve su tokom opšteg karantina otvorene, ali je problem u tome što nije dozvoljena služba, zbog zabrane okupljanja, iz epidemioloških razloga. Takođe, građani mogu da se od svog mesta stanovanja udalje svega kilometar.

Francuski katolici ističu da su mise osnovno ljudsko pravo i neophodne u ovo teško vreme po čovečanstvo. Danas svi ovde pokušavaju da opravdaju svoje potrebe kao vitalne, da bi dobili dozvolu vlasti da funkcionišu i pored opšteg karantina.

Vernici se okupljaju u Parizu, Renu, Bordou, Nantu, Marselju, Strazburu. Pridružili su im se i neki ateisti. Pokrenuta je i peticija koju je potpisalo više od 100. 000 ljudi.

Ispred katedrale u "kraljevskom gradu" Versaju bilo je više od hiljadu učesnika. Masa se okupila i ispred katedrale Notr Dam u Nici, gde je džihadista nedavno ubio troje ljudi.

Ispred katedrale Sveti Stefan (Sent Etjen) u Tuluzu, okupljeni su nosili francuske zastave, sa srcem i krstom na belom polju, koje su bile zaštitni znak rojalista protiv republikanaca na krajnjem zapadu Francuske i Bretanji tokom Francuske revolucije.

Na skupovima su okupljeni pevali, molili se, održali improvizovane mise i uzvikivali parole protiv vlasti. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je poručio da se neće ustručavati da pošalje policiju, iako se radi o vernicima.

Političari su podeljeni oko toga kome dati podršku i kako ovo rešiti, zakazani su sastanci u vladi na kojima bi trebalo da se pronađe izlaz. Vlast i bez ovoga već ima dovoljno problema. Iza ugla ih čekaju vlasnici malih prodavnica, koji su već zapretili protestom ukoliko im se ne usliši zahtev da od kraja ovog meseca otvore butike. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima