KORONA MATEMATIKA: Izračunajte sami rizik od zaraze kovidom

J. Ž. S.

16. 11. 2020. u 15:04

КОРОНА МАТЕМАТИКА: Израчунајте сами ризик од заразе ковидом

Foto: Depositphotos

Ako vas danas desetoro sedi za stolom u Pragu, rizik da je najmanje jedna osoba zaražena koronavirusom iznosi 58 posto.

U Parizu je rizik 32, a u Vašingtonu 18 procenata. To se dobija skupom internet alata koji je razvila grupa američkih naučnika i omogućava ljudima da procene rizik od zaraze na skupoVima.

Matematika je jednostavna i temelji se na službenim podacima o širenju pandemije u realnom vremenu. Autori su naučnici Tehnološkog instituta u Džordžiji, a njihova metodologija dobila potvrdu objavom u prestižnom časopisu Nature.

Na stranici https://covid19risk.biosci.gatech.edu/ zasad se rizik da ste u društvu zaraženog može izračunati za Sjedinjene Države (po okruzima) i za deo evropskih zemalja (po njihovim regijama).

Model uzima u obzir činjenicu da je stvaran broj zaraženih pet do deset puta veći od broja pozitivnih testova, pa korisnik može izabrati jednu od te dve hipoteze za svoju računicu. Takođe može da bira želi li društvo od pet, deset, pedeset, sto pa čak i 5.000 ljudi.

Autori su zauzeli konzervativan pristup pa računaju da je zaražena osoba pozitivna deset dana, dok epidemiolozi u stvarnosti računaju da je osoba zarazna kraće, pet do šest dana.

Oni napominju da njihov model samo izračunava verovatnost da je neko u vašem društvu zaražen, a ne i kolika je mogućnost da ćete se i vi zaraziti jer što zavisi o mnogo drugih faktora, poput nošenja maske i provetravanja prostorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

maniks

16.11.2020. 15:21

Da bi ljudi razumeli , ako za stolom sedi 10 devojaka verovatnoca da ce te jednu osvojiti iznosi 90 % , dve 60 % ... a da ne osvojite ni jednu je 0 %. To je matematika , realna.