SULTAN BI DA STVARA NOVE DRŽAVE: Erdogan uporno insistira na zvaničnoj podeli Kipra

Tanjug

15. 11. 2020. u 19:52

TURSKI predsednik Redžep Taijip Erdogan izjavio je danas da Turska i samoproglašeni turski Severni Kipar, koji je posetio danas, više neće tolerisati "diplomatske igre" u međunarodnom sporu oko prava na priobalne resurse u istočnom Mediteranu i pozvao na pregovore o "dve zasebne države".

СУЛТАН БИ ДА СТВАРА НОВЕ ДРЖАВЕ: Ердоган упорно инсистира на званичној подели Кипра

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

Na obeležavanju 37. godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti kiparskih Turaka na ratom podeljenom ostrvu, Erdogan je rekao da se o rešenju dveju država mora pregovarati s obzirom da na ostrvu postoje “dva odvojena naroda i države`, navodi AP.

- O rešenju dve države mora se razgovarati i pregovarati na osnovu suverene jednakosti - rekao je Erdogan, koji je optužio kiparske Grke za sabotiranje napretka.

Naveo je da će se turska istraživanja nalazišta nafte i gasa u vodama istočnog Mediterana, za koje Grčka i Kipar tvrde da imaju isključiva ekonomska prava, nastaviti „dok se ne postigne pošteno rešenje“.

Erdogan je potvrdio ponovljene pozive svojih podređenih, kao i novog lidera kiparskih Turaka, Ersina Tatara, kojeg podržava Ankara, da se postigne sporazum o dve države sa kiparskim Grcima.

Uprkos jakom vetru i kiši, Erdogan je posetio deo obale u “gradu duhova” Varoši kod Famaguste, što je izazvalo kontroverzu na obe strane, kada su je turske i kiparske turske vlasti otvorile prošlog meseca.

Stanovnici Varoše, Grci, pobegli su dok su turske trupe napredovale tokom invazije 1974. godine. Od tada je to područje ostalo pod turskom vojnom kontrolom, ograđeno i prepušteno zubu vremena. UN ne prihvata da se tu naseli niko osim prethodnih žitelja.

Stotine kiparskih Turaka izašlo je na ulice protestujući zbog Erdoganove posete Varoši, kao i zbog, kako kažu, pokušaja Turske da potkopa njihov sekularni način života, navodi AP.

Mirovna grupa “Ujedinite Kipar” rekla je da su i kiparski Grci i Turci ujedinjeni u osudi „provokativne“ posete turskog predsednika Varoši.

Poseta Erdogana Varoši, na severu Kipra, predstavlja provokaciju bez presedana, saopštilo je danas grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako prenosi ANA, Ministarstvo ističe da to predstavlja direktno kršsenje rezolucije 550 i 789 Saveta bezbednosti UN i zaključke Evropskog saveta, i dokaz stalnog i sve većeg turskog kršenja međunarodnog prava u istočnom delu Mediterana.

Poslednji pregovori o miru između kiparskih Grka i kiparskih Turaka 2017. pod pokroviteljstvom UN-a, a na temelju ideje o ujedinjenju ostrva, nisu uspeli.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon puča pristalica unije sa Grčkom. Samo Turska priznaje otcepljeni deo ostva na severu, gde drži više od 35.000 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona