ERDOGAN ŽELI DA GRADI "NOVU SIRIJU": Spremni smo na bližu saradnju sa Rusijom

Novosti onlajn

11. 11. 2020. u 16:28

TURSKA računa na blisku saradnju sa Rusijom o Siriji i nada se postizanju u toj zemlji pravednog mira, kao u Nagorno-Karabahu, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН ЖЕЛИ ДА ГРАДИ НОВУ СИРИЈУ: Спремни смо на ближу сарадњу са Русијом

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

- Spremni smo da blisko sarađujemo sa svim uticajnim silama u regionu, pre svega s Rusijom, u cilju izgradnje nove Sirije, zasnovane na volji naroda te zemlje. Kao što je uz iskrenu saradnju za kratko vreme pošla za rukom izgradnja pravednog mira u Karabahu, verujem da isti takvi koraci mogu da budu preduzeti u Siriji. Režim i terorističke organizacije koje prolivaju krv u Siriji – moraju da budu eliminisane - rekao je Erdogan, govoreći u turskom parlamentu.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Predsednik Turske ranije je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Pristalice opozicije ranije danas okupile su se na Trgu slobode u Jerevanu, zahtevajući ostavku premijera zbog potpisivanja sporazuma o primirju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!