SRPSKI SOFTVERAŠI NE MOGU BITI KRIVCI: Tramp okrivio sistem "Dominion" za brisanje 2,9 miliona dobijenih glasova

D. D. S.

14. 11. 2020. u 22:19

SAVEZNA agencija za nadzor izbora u SAD tvrdi da "nema dokaza da je bilo koji glasački sistem obrisao ili izgubio glasove, promenio ih, ili na bilo koji način uništio".

СРПСКИ СОФТВЕРАШИ НЕ МОГУ БИТИ КРИВЦИ: Трамп окривио систем Доминион за брисање 2,9 милиона добијених гласова

Foto cityexpert.rs

No, Tramp je uveren da mu je softver za brojanje glasova "Dominion" izbrisao čak 2,7 miliona glasova, osvojenih širom SAD, posebno u državama ključnim za izbor pobednika, kao što su Pensilvanija, Džordžija, Mičigen, Viskonsin. Tramp je na "Tviteru" napisao i da je "poraz u Arizoni bio veoma tesan":

- Sada je jasno da je katastrofalan "Dominion" glasački sistem korišćen u Arizoni, i dobrim delom u Nevadi. Nije čudno što je poraz bio tesan! - napisao je.

Problemi sa "Dominionom", u međuvremenu, poprimili su i mađunarodne razmere, kada je izveštač "Njuzmaksa" iz Bele kuće Emerald Robinson na društvenim mrežama napisala da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji. Dodala je da je u bordu direktora ove kompanije, koja je davala novac Fondaciji Klinton, i Obamin ambasador u EU.

Donald Tramp, Foto AP

"Dominion vouting sistems korporejšn" je kanadska kompanija osnovana 2002. godine u Torontu, čije je američko sedište u Denveru, a kancelariju u Beogradu, u Srbiji ima skoro deceniju i po. Softver "Dominion" je brojao glasove i na izborima 2016. godine, kada je Tramp odneo pobedu na demokratskom rivalkom Hilari Klinton.

I tada se, uoči izbora, postavljeno pitanje pouzdanosti softvera "Dominion", posebno zato što se izrađuje u kancelariji u Srbiji. Portparol kompanije Kris Rigal kategorično je još tada odbio sve mogućnosti prevara, ili malverzacija:

- Kao mnoge američke najveće kompanije koje razvijaju softvere za svoje proizvode u Aziji, Indiji, Irskoj, Bliskom istoku, i neki naši razvojni softveri se rade izvan SAD i Kanade, u Srbiji, i to punu deceniju. Naš softver je, ističem, razvijen unutar kuće, rade naši zaposleni, nije prepušten trećim stranama. Drugo, mi rigorozno proveravamo novozaposlene, identifikujemo moguća bezbednosna pitanja među personalom uključenim u razvoj proizvoda - precizirao je Kris Rigal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom