PUTIN IMA ZADATAK ZA LAVROVA: U Karabahu preko 4.000 žrtava, predsednik Rusije upozorio na humanitarnu katastrofu

Novosti online

13. 11. 2020. u 16:22

ZAJEDNIČKA izjava Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o Nagorno-Karabahu omogućila je da se zaustavi krvoproliće i da se stabilizuje situacija u regionu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka u video-formatu, posvećenom rešavanju humanitarnih pitanja u tom regionu.

ПУТИН ИМА ЗАДАТАК ЗА ЛАВРОВА: У Карабаху преко 4.000 жртава, председник Русије упозорио на хуманитарну катастрофу

Foto: Tanjug

Na onlajn-sastanku učestvuju i ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov i šef Ministarstva za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev.

- Okupio sam vas da razgovaramo o situaciji koja se odvija u zoni sukoba u Nagorno-Karabaha. Nadam se da više nećemo upotrebljavati tu frazu – sukob u Nagorno-Karabahu, i nadam se da ćemo uskoro preći na razgovor o drugim pitanjima - rekao je ruski predsednik na sastanku o rešavanju humanitarnih pitanja u regionu Nagorno-Karabaha.

On je dodao da je veoma važno i aktuelno pitanje pružanja pomoći stanovništvu, koje je stradalo usled vojnih dejstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, kako bi se vratili mirnom životu.

Prema njegovim rečima, u regionu Nagorno-Karabaha je teška humanitarna situacija.

- U oblasti Nagorno-Karabah pojavili su se ozbiljni humanitarni problemi. Sada smo o tome obavešteni. Broj žrtava, uključujući i civile, premašio je 4.000 ljudi, ranjeno je više od 8.000 osoba, broj izbeglica se, prema različitim izvorima, procenjuje na desetine hiljada. Porušena je civilna infrastruktura, mnogi kulturni objekti - rekao je Putin.

Ruski predsednik je tokom sastanka saopštio da je naložio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu da obavesti partnere iz Minske grupe OEBS-a i međunarodne organizacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati