GROBAČOV: Bajden će težiti normalizaciji odnosa sa Rusijom

Branko Vlahović, od stalnog dopisnika iz Moskve

08. 11. 2020. u 17:44

BIVŠI sovjetski lider Mihail Gorbačov veruje da će novi predsednik SAD Džo Bajden težiti da normalizuje odnose i uspostavi poverenje između Amerike i Rusije jer to odgovara i jednoj i drugoj zemlji.

ГРОБАЧОВ: Бајден ће тежити нормализацији односа са Русијом

Foto: Arhiva VN

Otac ,,perestrojke,, nekada jako popularni na Zapadu Gorbi veruje da Bajden zna koliko su važni dobri odnosi između SAD i Rusije. Bivši predsednik SSSR-a se seća da je razgovarao sa Bajdenom dok je on bio potpredsednik SAD.

Gorbačov naravno kaže i to da Rusija ne treba po svaku cenu da ide na poboljšanje odnosa sa Vašingtonom. Jednostavnije rečeno Gorbačov je za kompromisna rešanja ali ne i za to da popušta samo Rusija.

Gorbi podseća da je u vreme kad je potpisan Dogovor o stratekom ofanzivnom oružju sa Dmitrijem Medvedevim uz predsednika Baraka Obamu bio potpredsednik Bajden. Bivši sovjetski lider a sada ostareli penzioner se seća da se sa Bajdenom sreo u martu 2009 godine.

-Obama i Bajden su tek zauzeli svoje pozicije ali smo vodili ozbiljan razgovor.Tema razgovora sa Bajdenom bili su odnosi dve velesile i tada na se pridružio i predsednik Barak Obama, seća se Gorbačov.

Umereni optimizam Gorbačova se može razumeti jer u svim američkim predsedničkim kampanjama kandidati se takmiče ko će biti oštriji u antiruskoj retorici. Jedno je neosporno da su se i Tramp i Bajden utrkivali da dokažu kako će se uspešno suprostaviti najvećem američkom neprijatelju – Rusiji.

Ali prošlost pokazuje da što je više vreme prolazilo američki predsednici su ipak pokušavali da nađu zajedniče tačke interesa sa Moskvom.

Velika ljubav između Bajdena i Putina se ne može očekivati jer brojne sankcije koje su protiv Rusije Amerikanci inicirali nije lako ukinuti. Takođe nije realno kresati američki vojni budžet jer su već napravljeni planovi na kakvom će se raditi novom oružju.

Velike sile su slične nosačima aviona i njima treba vreme za velike zaokrete. Za početak je važno da Bajden ne nastavi uvođenje sankcija da bi dokazao patriotizam i da prevaziđe Trampa. Od toga bi štetu imale privrede a hladnoratovska atmosfera bi se samo još više pogoršavala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)