BARIKADE OKO BELE KUĆE Novinarka DŽoan Mitrić o atmosferi u SAD: Vašington nije bio toliko "zaključan" još od 2001.

D. D. S.

06. 11. 2020. u 10:00

DAN posle najspornijih presedničkih izbora u poslednjih 150 godina na ulicama Vašingtona vlada mir.

БАРИКАДЕ ОКО БЕЛЕ КУЋЕ Новинарка Џоан Митрић о атмосфери у САД: Вашингтон није био толико закључан још од 2001.

Foto Tanjug

Ali, u imućnim predgrađima Čevi Čejs i Frendšip Hajts, luksuzne prodavnice, banke, knjižare, apoteke i frizerski saloni su zatarabljeni. Ista slika je i u blizini Ambasade Srbije na Aveniji Viskonsin.

Čvrste, nesalomive, žute barijere okružuju Belu kuću. Ispred nje, Avenija Pensilvanija je zatvorena za pešake, a crne prozirne ograde okružuju park, tako da je u svim pravcima Bela kuća blokirana. Vašington nije bio tako zaključan još od terorističkih napada 2001. godine.

Novinarka iz Vašingtona Džoan Mitrić ovako, za "Novosti", opisuje američku prestonicu, dan posle izbora. Policijska kola su na svakom ćošku.

- Sve ih je više što se više približavate Kongresu, na Kapitol hilu. Ali, policija nije opremljena kao za nerede, nikoga ne zaustavlja, niti išta pita. Samo su u pripravnosti u slučaju da izbije nasilje, pošto je Donald Tramp proglasio pobedu, dok još mnoge države broje glasove u "tesnoj" trci - priča ona.

Džoan Mitrić,Foto Tanjug

Na sve strane su, primećuje, novinarske ekipe. Turska TV ekipa u šatoru pored Vašingtonskog spomenika, pozvala je na čaj.

- Bele mermerne stepenice Vrhovnog suda su puste, za razliku od vremena pre nedelju dana, kada su demonstranti nagrnuli da protestuju protiv nominacije trećeg Trampovog konzervativnog sudije Ejmi Koni Baret. Čini se da bi Vrhovni sud mogao ponovo da uđe u žižu masovnih protesta ukoliko Trampove tvrdnje o prevari ili dovođenju u pitanje izbornih rezultata u Pensilvaniji, Viskonsinu, Mičigenu ili Arizoni dođu do najvišeg suda - predviđa ova novinarka.

Svi sa kojima je pričala u pretežno demokratama naklonjenom gradu su iscrpljeni, ali srećni što su preživeli dugu izbornu noć. Sagovornica koja se doselila u Vašington 1977.  da odmah posle koledža radi za presednika Džimija Kartera na pitanjima energetike, kaže da je provela besanu izbornu noć, baš kao i mladić koji, uvlačeći dim cigarete, kaže:

- Samo želim da se ovo završi - zaključuje on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!