ZAHAROVA SE ŽESTOKO OBRUŠILA NA ORBANA: Razmena teških reči - Vi ste činili masovne zločine!

Novosti online

29. 10. 2020. u 21:56

IZJAVE mađarskog premijera Viktora Orbana o ulozi Crvene armije tokom Drugog svetskog rata grubo izvrću istorijsku istinu, a upravo je Mađarska za vreme diktatora Mikloša Hortija bila saveznik Hitlera i „istakla se“ masovnim zločinima na okupiranim teritorijama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА СЕ ЖЕСТОКО ОБРУШИЛА НА ОРБАНА: Размена тешких речи - Ви сте чинили масовне злочине!

Foto: EPA

Prema rečima Zaharove, Orban je ranije tokom govora na trgu Sabadšag u Budimpešti rekao da je spomenik koji se tamo nalazi, a koji je postavljen u znak sećanja na 80.000 vojnika Crvene armije koji su poginuli prilikom oslobađanja mađarske prestonice – „spomenik sovjetske okupacije“.

- Takve izjave grubo izvrću istorijsku istinu i događaje iz Drugog svetskog rata. Podsećamo da se Hortijeva Mađarska, najbliži Hitlerov saveznik, uzevši aktivno učešće u podeli Čehoslovačke i Hitlerovoj agresiji na Jugoslaviju, 27. juna 1941. godine inicijativno pridružila napadu nacističke Nemačke na Sovjetski Savez i 'istakla se' masovnim zločinima protiv civila na okupiranim teritorijama, kao i protiv sovjetskih zarobljenika - saopštila je Zaharova.

Ona je istakla da je „Crvena armija donela evropskim narodima mir i slobodu, izbavivši ih od fašizma“.

- Danas se u pojedinim zemljama primećuje težnja da se iskrivi ta činjenica i da sakrije ključna uloga naše zemlje u pobedi nad fašizmom, da se umanji značaj istorijske odgovornosti pojedinih prestonica za zločine iz ratnog perioda, da se "opravdaju" režimi nacističkih pomagača. I dalje ćemo se odlučno suprotstavljati takvim falsifikatima - ukazala je Zaharova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar