VELIKE DEMONSTRACIJE PROTIV NETANIJAHUA: Stotine hiljada ljudi na ulicama, traže ostavku premijera

Tanjug

18. 10. 2020. u 00:01

HILJADE Izraelaca demonstriralo je danas ispred rezidencije premijera Benjamina Nenijahua u Jerusalimu, nastavljajući tako redovne nedeljne proteste pošto su ukinute restriktivne mere uvedene zbog epidemije korona virusa, javlja AP.

ВЕЛИКЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ПРОТИВ НЕТАНИЈАХУА: Стотине хиљада људи на улицама, траже оставку премијера

Foto: EPA

Protesti su obustavljeni prošlog meseca pošto je vlada uvela nove mere kako bi se izborila s novim širenjem epidemije. NJima je bilo onemogućeno Izraelcima da putuju na proteste u Jerusalimu, već su mogli da učestvuju samo na manjim demonstracijama na kilometar od svojih domova.

Demonstranti su se danas okupili u centru Jerusalima i marširali ka Netanijahuovoj zvaničnoj rezidenciji noseći transparente sa zahtevom da podnese ostavku i uzvikujući "Revolucija".

Mnogi su duvali u trube i udarali u bubnjeve.

Više manjih demonstracija održano je širom zemlje, a organizatori navode da je u njima učestvovalo oko 260.000 ljudi.

Demonstranti ističu da Netanijahu mora da podnese ostavku jer nije podoban da obavlja funkciju premijera pošto mu se sudi za korpciju. Takođe mu se zamera na načinu na koji je vodio zemlju u suočavanju sa epidemijom korona virusa, što je, između ostalog, dovelo da povećanja nezaposlenosti od čak 25 odsto.

Netanijahu odbacuje optužbe za korpuciju i primanje mita i tvrdi da je žrtva zavere prerevnosne policije, tužilaca i liberalnih medija.

Izraelski mediji izvestili su o nekoliko nasilnih incidenata koje su izazvali krajnje desničarski kontra demonstranti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)