CRVENI ALARM ZBOG VISOKOG NIVOA VODE U VENECIJI: Trg Svetog Marka već poplavljen, trgovci strepe šta će se desiti noćas

Milica Ostojić

02. 10. 2020. u 20:41

U VENECIJI opet visoka voda i predviđa se da će sutra oko podne dostići nivo od 135 santimetara, jer već od večeras duva vetar "široko" u srednjem i niskom delu Jadranskog mora i pojačava se tako da se u narednim satima stvaraju uslovi za nadolazak vode i ponovni stepen crvenog alarma u Veneciji.

ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗБОГ ВИСОКОГ НИВОА ВОДЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Трг Светог Марка већ поплављен, трговци стрепе шта ће се десити ноћас

Foto: arhiva Novosti

Trg Svetog Marka već je pod vodom, malo turista u čizmama hoda praveći snimke za uspomenu, a trgovci prave brane na vratima, gledaju u more i nebo i čekaju šta će se događati noćas i sutra.

Oko ponoći voda će dostići visinu od 110 santimetara a sutra oko podne 135 i to bi trebalo da bude trenutak prvog pokretanja u pogon barijere "Moze" koja treba da spašava Veneciju od visoke vode.

 Ova barijera sklopljena je od 78 plovećih vrata na brani koja treba da budu u stanju da izoluju Lagunu Venecije od vode Jadranskog mora. "Već se nalazimo u crvenom stanju uzbune od nevremena, s nadom da neće padati jaka kiša kako predviđa meteo, objašnjava guverner Veneta Luka Zaia, već sam se čuo sa komesarom za Moze Elizabetom Spic i najverovatnije će se aktivirati barijere Mozea i to sigurno neće biti jednostavan test".

Foto: arhiva Novosti

10. jula urađena je prva proba podizanja barijere, a poslednja 11. septembra u vremenu od 50 minuta kada su bila podignuta sva vrata brane. Međutim, uspešna proba podizanja barijera za sada nije kompletna jer još nije dovršen čitav proces za podizanje, nedostaju izvesni elementi tako da će moći da funkcioniše samo provizorno, jer je kvota spašavanja fiksirana za sada na 130 santimetara, a kada budu kompletirani svi delovi brane režim predviđa da se može kvota spašavanja zvanično stabilizovati na 110 santimetara visine vode u Veneciji.

Najveća poplava koja je zadesila Veneciju u novijoj istoriji dogodila se novembra 2019, to je bio drugi rekord u istoriji Venecije, visoka voda tada je dostigla 187 santimetara. I sutrašnje podizanje bilo bi prvo u realnim uslovima visoke vode u Veneciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)