KOMŠIĆ: Pokušaji izdvajanja iz BiH imali tragične posledice

Tanjug

26. 09. 2020. u 18:23

КОМШИЋ: Покушаји издвајања из БиХ имали трагичне последице

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

ČLAN Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je danas da je poslednji put pokušaj da se narodi izvode iz države u državu završio tragično.

Komšić je tako reagovao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ako se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip "konstitutivnosti naroda", i bude zahtevalo građansko uređenje BiH.

Kako je saopšteno iz njegove kancelarije, Komšić je naveo da implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države i da je zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpunosti je u korelaciji sa tim presudama.

"To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima", smatra Komšić.

On je kazao da "njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata", prenosi Klix.ba.

"Uostalom, pozivam ih da Srbe i Hrvate prestanu da tretiraju kao stoku, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine. Poslednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cela stvar se završila tragično", upozorio je Komšić.

Dodao je da je "žalosno i da su 25 godina kasnije Dodik i Čović zagovarači takvih politika".

Član Predsedništva Milorad Dodik je u intervjuu za Večernji list rekao kako postoji hipotetička mogućnost o "izdvajanju Hrvata i Srba iz BiH".

On je porucio da u BiH neće biti rata i da su to "floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje da plaše strance".

Dodik je rekao da je pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo da bude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dragan

26.09.2020. 18:43

Није битно шта мисле Срби и Хрвати, битно је шта мисли Комшић. Сарадник ГРАЂАНСКЕ партије СДА.

Aca

26.09.2020. 21:09

Komsic malo svesno ili nesvesno brka pojmove. Nije se lose zavrsio pokusaj izdvajanja iz Bosne vec se tragicno zavrsilo izdvajanje iz Jugoslavije i pokusaj muslimana da majorizuju i obesprave srbe. Ne zaboravimo da je Bosna bila republika u Jugoslaviji i da su Srbi hteli da ostanu u njoj a Muslimani i Hrvati su zeleli da preglasavanjem izadju iz nje. To je inicijalna kapisla tragicnih dogadjaja i ako vec treba nesto da se nauci iz toga to je, pustite Srbe ma miru i krojite vasu Federaciju