BRITANSKI SUD: Odobrio deljenje dokaza o "Bitlsu" džihadisti sa SAD

Tanjug

22. 09. 2020. u 16:46

MAJKA Britanca osumnjičenog da je odrubio glave taocima sa Zapada koje je otela Islamska država u Siriji izgubila je danas sudski spor protiv odluke britanske vlade da podeli dokaze o njenom sinu sa američkim vlastima.

БРИТАНСКИ СУД: Одобрио дељење доказа о Битлсу џихадисти са САД

Depositphotos

El Šafi Elšeik i Aleksanda Koti, još jedan Britanac koji su priznali da su se pridružili islamskoj državi, trenutno su zatvoreni u SAD.

Oni su optuženi da su bili pripadnici ćelije koja je odgovorna za egzekuciju zarobljenika sa Zapada u Siriji.

Preživeli zatvorenici su njih i još dvojicu džihadista prozvali "Bitlsi" jer su govorili engleski sa britanskim akcentom, prenosi Rojters.

Majka Ekšeika osporila je odluku britanske ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel da prosledi informacije američkim tužiocima na osnovu zahteva za "uzajamnu pravnu pomoć", navodeći da je to u suprotnosti sa zakonima o zaštiti podataka.

Sud je danas odbacio njen zahtev, što znači da britanske vlasti mnogu da predaju dokaze američkom pravosuđu.

Američko tužilaštvo je prošlog meseca obavestilo britansku vladu da će tražiti smrtnu presudu za dvojicu osumnjičenih.

Rojters podseća da je ranijom presudom britanskog suda predaja dokaza američkim vlastima blokriana jer američka strana nije garantovala da im neće biti izrečena smrtna kazna.

Britance je pre dve godine uhapsila kurdska milicija koju podržavaju SAD pod optužbom da su bili pripadnici ćelije Islamske države poznate po odrubljivanju glava i brutalnom tretmanu američkih humanitarnih radnika, novinara i ostalih talaca u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)