SOFIJA BRANI JEZIK SKOPLjU: Tvrde da su Makedonci Bugari koji govore bugarski, ali im je ispran mozak za vreme Tita

I. S.

22. 09. 2020. u 07:20

СОФИЈА БРАНИ ЈЕЗИК СКОПЉУ: Тврде да су Македонци Бугари који говоре бугарски, али им је испран мозак за време Тита

Foto AP

BUGARSKA poručuje da će blokirati otvaranje pristupnih pregovora EU i Severne Makedonije, ako Skoplje bude insistiralo na makedonskom identitetu i jeziku.

Istorijski spor dva suseda mogao bi, tako, ocenjuje nemački Dojče vele, da uđe u briselske hodnike uoči decembra, kad se očekuje zvanični početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Očigledno, ni pristanak na promenu imena zemlje zbog spora sa Grčkom možda neće biti dovoljan da pregovori startuju sa zadrškom od 15 godina, koliko je Severna Makedonija zvanično kandidat.

Dokument iz Sofije nosi naziv "Memorandum kojim se objašnjava odnos Republike Bugarske i Republike Severne Makedonije u kontekstu procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije". Dokument na šest stranica, upućen iz Sofije u 26 glavnih gradova EU u avgustu, pojašnjava stav Bugarske o istorijskim pitanjima, o "etničkiom i jezičkom inženjeringu koji se dogodio" u Makedoniji u decenijama od Drugog svetskog rata.

- Pristupni put Severne Makedonije pruža dragocenu priliku njenom vođstvu da raskine sa ideološkim nasleđem i praksom komunističke Jugoslavije. Proces proširenja ne sme da legitimiše etnički i jezički inženjering koji se odvijao u bivšim autoritarnim režimima - navodi se u memorandumu.

Berlin: Rešite bilateralno

NEMAČKA, kao trenutna predsedavajuća EU, pozvala je obe države da reše otvorene probleme u okviru Komisije koja se bavi istorijskim pitanjima. Nemačka ambasadorka u Severnoj Makedoniji Anke Holštajn odbacila je pokušaje Bugarske da uvrsti bilateralna pitanja u okvir pregovora s EU. "Bilateralne probleme treba rešavati bilateralno", rekla je ona.

Prema bugarskom tumačenju, ljudi slovenskog porekla koji žive u Severnoj Makedoniji, zapravo su Bugari koji govore bugarski jezik, ali im je "ispran mozak za vreme Titovog komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji" i u tom procesu su veštački dobili novi, makedonski, identitet i jezik.

Šokiran Nikola Dimitrov, Foto AP

Dojče vele podseća da je zapravo reč o zvaničnom stavu Sofije od pedesetih godina 20. veka. Rezultat su bili nesporazumi oko istorijskih pitanja između dva suseda i uzavreli odnosi na političkoj sceni. Kao članica EU, Bugarska sada ima veliku prednost u odnosu na Severnu Makedoniju i ne okleva da je iskoristi.

Memorandum je izazvao zaprepašćenje u Skoplju i naišao na osude u delovima bugarske akademske zajednice. Zamenik makedonskog premijera Nikola Dimitrov rekao je da "jezik ne podleže priznavanju ili nepriznavanju, jer se u 21. veku, posebno u Evropi, nikome ne može uskratiti pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje".

Pojedini analitičari sa obe strane granice misle da je Memorandum propagandni trik vlade Bojka Borisova da skrene pažnju javnog mnjenja sa protesta protiv korupcije koji traju mesecima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Djprdi

22.09.2020. 08:28

Ako su Makedonci bugari zasto su ih ubijali za vreme prvog i grugog svetskog rata? Zasto su jos 1870 osnovali crkvenu egzarhiju za Makedoniju sa ciljem napad na sve sto je srpsko, a narocito na SPC?

Raca

22.09.2020. 11:41

Bugari su tatarsko onogoškog turskog porekla koji su iz postojbine na Kavkazu negde u 8 veku pobegli od Hazara.Jedan deo njih je otišao na sever uz Volgu a drugi se naselio oko delte Dunava. Kasnijim osvajanjima teritorije Vizantije gde je živeo slovenski narod oni su u 9,10 veku imali carstvo koje je obuhvatalo današnju Bugarsku, skoro celu Makedoniju i čak delove Srbije. Zatim su proglasili bugarski jezik kao zvanični jezik bugarske države koji je u stvari jezik slovena(koji su bili velika većina u toj državi) sa mnogim rečima bugara. Sad(opet) koriste priliku što su preko reda primljeni u EU i ucenjuju S. Makedoniju a verovatno će i nas kad dođe vreme(npr. da kažemo ono što nije da makedonci govore bugarski jezik, šta god je to, i da su oni u stvari bugari). Oni u razgovoru kažu"bratko"a ja kažem daleko im lepa kuća.

Max

22.09.2020. 13:29

Sve te probleme stvorila je tz EU na celu sa Njemackom ali i njima ce doci maca na vratanca,a razlog je prost nametanjem problema kojih u stvari nema oni diktiraju tempo nesuglasica.A Bugari jad i bjeda ,zna se zasto su usli u EU,odlazim tamo poslovno,daleko je njima sunce.