LUKAŠENKU POTREBAN PUTIN: Prvo putovanje lidera Belorusije posle izbora, juče u Sočiju kod glavnog saveznika

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko, koji u svojoj zemlji ima velike probleme sa opozicijom, juče je boravio u Sočiju, gde je razgovarao, kako kaže, sa "starijim bratom", ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ЛУКАШЕНКУ ПОТРЕБАН ПУТИН: Прво путовање лидера Белорусије после избора, јуче у Сочију код главног савезника

Arhiva Novosti

Bilo je to prvo Lukašenkovo putovanje u inostranstvo posle predsedničkih izbora 9. avgusta.

U rezidenciji "Bočarov potočić" Putin i Lukašenko su razgovarali u četiri oka. Susretu u Sočiju prethodila je ozbiljna priprema, beloruski predsednik se dva puta sreo u Minsku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, a ministar spoljnih poslova Vladimir Makej je razgovarao sa kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi. Putin i Lukašenko su u toku avgusta šest puta razgovarali telefonom.

PORUKA KREMLjU OD TIHANOVSKE

Drugoplasirana na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska obratila se Putinu tvrdeći da dogovori sa Lukašenkom nemaju nikakvu težinu, jer će sve dogovore revidirati nova vlast. Ona tvrdi da je Lukašenko izgubio poverenje naroda.

Nije tajna da je Lukašenku potrebna Putinova pomoć. Na dnevnom redu su bila glavna pitanja daljeg razvoja rusko-beloruskih odnosa, strateškog partnerstva i savezništva dveju zemalja. Lukašenku je bilo važno i da čuje Putinov savet o izlasku iz sadašnje političke krize u Belorusiji.

Beloruskom rukovodstvu je potrebna finansijska infuzija iz Rusije, jer kredite sa zapada Lukašenko ne može da dobije. Minulog proleća MMF je obustavio pregovore o novim kreditima. Građani Belorusije su u avgustu podigli iz banaka milijardu i po dolara.

Nacionalna banka Belorusije saopštila je da su u avgustu smanjene zlatno-devizne rezerve za 16 odsto i sada iznose 7,4 milijarde dolara. Od toga su rezerve u zlatu u vrednosti 3,1 milijardu dolara. Državni dug Belorusije 1. avgusta je bio 17,7 milijardi dolara. U prvih šest meseci Belorusija je uzela 1,8 milijardi dolara kredita, a pogasila je dug od 782 miliona dolara.

Lukašenko je već dobio obećanje da će mu Rusija pomoći da refinansira dug od milijardu dolara, a prolongiraće mu i vraćanja još 600 miliona dolara. U leto 2019. Moskva je prvi put odbila da refinansira tekući deo beloruskog duga. Ekonomski analitičari su izračunali da je za vreme 25 godina Lukašenkove vladavine Rusija na razne načine dala Belorusiji "infuziju" od 100 milijardi dolara.

U Sočiju se razgovaralo i o energetskim projektima, kao i o ceni nafte i gasa po kojoj od ruskih kompanija kupuje Belorusija. Godinama je Belorusija dobro zarađivala na reeksportu nafnih derivata. Kupovala je od Rusije jeftiniju naftu, prerađivala je, i benzin i druge derivate prodavala drugim zemljama.

Putin i Lukašenko nisu potpisali nikakve dokumente, niti su se obratili novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati