TRAMP MNOGO PRIČA! Rohani: Ako SAD žele dogovor neka se vrate sporazumu

Tanjug

25. 08. 2020. u 18:42

AKO Sjedinjene Američke Države žele da postignu dogovor s Iranom, onda prvo moraju da se vrate nuklearnom sporazumu Teherana i šest svetskih sila iz 2015. godine, iz kojeg su se povukle pre dve godine, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

ТРАМП МНОГО ПРИЧА! Рохани: Ако САД желе договор нека се врате споразуму

Foto: Iranian Presidency Office via AP, File

Rohani je ocenio da je politika maksimalnog pritiska koju Vašington primenjuje nad Iranom 100 odsto propala.

- Ako Vašington s nama želi dogovor onda bi trebalo da se izvini za izlazak iz sporazuma i vrati se - rekao je Rohani tokom konferencije za novinare, koje je emitovana na televiziji, a prenosi Rojters.

Tramp je obećao da će postići novi dogovor sa Iranom u roku od nekoliko nedelja ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, a Rohani kaže da "Tramp mnogo priča".

"Naredni predsednik, bilo da je to Tramp ili neko drugi, mora da primeni drugačiji pristup prema Iranu", poručio je Rohani.

Već duže napeti odnosi između Irana i SAD skoro su doveli do sukoba 2018. godine, kad je američki predsednik odbacio sporazum koji je dogovorio njegov prethodnik Barak Obama i ponovno uveo sankcije Iranu, koje su oslabile ekonomiju te zemlje.

Kao odgovor na ono što Vašington naziva kampanjom "maksimalnog pritiska", čiji je cilj da se Iran primora da pregovara o novom sporazumu, Teheran je prekršio glavna ograničenja po pitanju nuklearne aktivnosti, koja su uvedena u okviru sporazuma iz 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a