NAPETOST NA VRHUNCU: Sicilija neće migrante

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

24. 08. 2020. u 15:57

- VIDEĆEMO šta će odlučiti Magistratura ako moja naredba bude osporena od strane Vlade - rečeno je u odluci guvernera Sicilije da se isprazne centri za privremeni smeštaj za migrante, zabrani pristajanje brodova i barki takođe i onih nevladinih organizacija, dakle iskrcavanje, smeštaj i tranzit na čitavom ostrvu, a koje je potpisao juče sa datumom važenja do 10 septembra, guverner Nelo Muzumeći, nakon čega je došlo do otvorenog sukoba između centralne vlasti u Rimu, tačnije Ministarstva Unutrašnjih poslova i Regiona.

НАПЕТОСТ НА ВРХУНЦУ: Сицилија неће мигранте

Foto: EPA

- Takva odluka nije u nadležnosti Regiona - saopštavaju iz Rima i uputiće žalbu po tom zahtevu, na šta predsednik Regiona odgovara da je tek sada usledila takva odluka, "jer smo čekali mesecima da nacionalna Vlada zauzme neku strategiju ali smo shvatili da u Rimu vlada tišina i neizvršavanje obaveza, iako je trebalo da stigne uredba o zaštiti zdravlja za one koji žive ili dolaze na Siciliju kao i samih migranata i reč je o legitimnoj odbrani jednih i drugih".  

Na optužbe da to nije u njegovoj nadležnosti Muzumeći odgora da ne može više da prisustvuje koncentrisanju stotina ljudskih bića u bednim i zapuštenim prostorima koje je namenila država i u nedopustivoj mešavini gde se stvaraju stalno iznova šarišta korona virusa jer se otkriva sve više pozitivnih za koje se ne nalaze smeštajni kapaciteti za izolaciju. Predsednik dakle na svetlo iznosi sanitarne probleme kojima treba da se bavi region a za sredstva treba da je odgovorna država, da obezbedi sve neophodne resurse, a sada se naglašava da nije Region taj koji može i pored manjkavosti da donese odluku o pražnjenju centara.

Muzumeći naglašava da nije uopšte reč o sukobu između regiona i države jer svako ima svoje nadležnosti, reč je o tome da ih učini aktivnim, region treba da se bavi sanitarnim pitanjima a država nije obezbedila smeštajne kapacitete za osobe u vreme korona virusa, znači odgovornost pripada državi. U nešto manje od 200 kvadratnih metara više je od 1000 migranata, zar to nije napuštena Sicilija, a pristižu u kontinuitetu i ne mogu svi da budu ni kontrolisani, apeluje guverner, a samo u dve sedmice među onim koji su kontrolisani rezultira 81 pozitivan, a noćas novih potvrđenih pozitivnih na ostrvu Lampeduza 58.

Guverner još jednom podvlači da se ne bavi migracijskom politikom već sanitarnom, dosta je samo izneti podatke da je u julu na Sicliju stiglo 7.067 migranata i do sada u avgustu preko 3.000, postavljajući otvoreno pitanje Vladi "da li ćemo postati koncentracioni logor, takozvani tendopoli" i dalje insistira na urgentnosti i alarmantnom stanju u nadi da će Vlada reagovati inače njegova odluka ima rok isteka: noćas u ponoć pražnjenje centara.

Napetost je na vrhuncu, nema dijaloga između centralne vlasti i Regiona. I niko ne govori kako zaustaviti migracijski tok, Evropa okreće glavu od tog problema, ali i zemlje polaska migranata, uprkos brojnim dogovorima, dekretima, ogromnoj ekonomskoj pomoći tim zemljama kao i odlukama o izručenju migranata na mesto polaska, što fukcioniše u izuzetno malom broju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade