MIGRANTI IZAZVALI KOLAPS NA SICILIJI: Dolaze iz države u kojoj rata nema, a ne zna se da li imaju koronu

Milica Ostojić

28. 07. 2020. u 14:20

MINISTAR Unutrašnjih poslova Italije Lućana Lamorđeze urgentno je uputila 300 vojnika na Siciliju da pomognu u haotičnoj krizi izazvanoj masovnim prilivom migranata i zbog masovnog bežanja iz centara za prihvat.

МИГРАНТИ ИЗАЗВАЛИ КОЛАПС НА СИЦИЛИЈИ: Долазе из државе у којој рата нема, а не зна се да ли имају корону

Foto: EPA

Centri za smeštaj i kontrolu na Siciliji su prenatrpani, migranti beže masovno, a novi brodovi i gumenjaci na otvorenom moru zovu u pomoć, ako im ne odgovori Italija, jer Malta neće, ostaje im da čekaju da ih pokupi libijska obalska straža ako hoće i vrati tamo odakle su i pošli ili da im se dogodi tragedija da nestanu u morskim dubinama.

Kolaps je najadekvatnija reč koja rezimira sve ono što se događa na sicilijanskim obalama i na putevima gde beže. Više od jedne trećine migranata su Tunižani koji, kako izjavljuje tužilac Agriđenta Luiđi Patronađo, "ne beže, za razliku od drugih migranata iz Afrike, od političkog progona ili rasizma u toj zemlji, već traže u Italiji bolje uslove za život". Tužilaštvo je ovih dana identifikovalo i stavilo u zatvor veliki broj onih koji rade na pomaganju pri uvođenju svojih sunarodnike u Italiju, među njima su i oni koji su već proterani jednom iz Italije i opet su se vratili.

Ministar Spoljnih poslova Luiđi Di Majo upozorava da migranti predstavljaju sada opasnost po javnu bezbednost i za mogućna dela nasilja, a da ne govorimo o opasnosti po zdravlje stanovništva, jer oni koji beže neće ostati izolovani, već će negde, ako im snage javnog reda ne uđu u trag, potražiti utočište na silu.

 Posle bekstva iz centra za smeštaj u Kaltaniseti, kada je pobeglo 184 migranta uprkos ogradi, zaključanim ulazima i video nadzoru, juče je iz Porto Empedokle pobeglo njih 125. Najvećem broju se ušlo u trag, ali ne svima, takvi nisu prošli kontrolu i ne može se znati ima li među njima pozitivnih na korona virus. Tunižani, osim što su najbrojniji migranti, najagresivniji su i znaju kako da se kreću da bi pobegli.

Kao hitna mera za spasavanje od ovakvog stanja izvan kontrole sada se određuju kasarne koje nisu u upotrebi da se iz prenatrpanih centara smesti jedan broj migranata i iznajmljuje se jedan brod na tri meseca sa smeštajnim kapacitetom za 800 osoba.

Gradonačelnik Kaltanisete Roberto Gambino traži od ministra Lamorđeze da se obezbedi da u njegov grad ne uđu izbeglice, jer su uočeni da se kreću u njegovom okruženju gde žive građani i ako ih snage javnog reda ne spreče u tome, građani će se naći u ogromnoj opasnosti, već su u stanju potpune panike, reč sigurnost ne postoji više, tražeći istovremeno da ne šalju više migrante u centar u Kaltaniseti, jer je već prenatrpan.

Ministar Unutrašnjih posova Lamorđeze juče je boravila u Tunisu, već po koji put poslednjih meseci, tražeći od tamošnjih vlasti da ispoštuju potpisani Dekret o zaustavljanju polazaka njihovih građana sa tuniskih obala. Ministarstvo Unutrašnjih poslova Italije već je učinilo mnogo u ekonomskoj pomoći toj zemlji, stavilo je na tuniski sto 30 miliona evra u trogodišnjem planu, tome se dodaje ekonomska pomoć Ministartsva spoljnih poslova, potom novac iz Fonda EU, tražeći od Tunisa i povećanje kvote za repatrijaciju njenih građana.

Tunis je, međutim, sa svoje strane zatražio jedan radar za nadzor obale, potom obučavanje osoblja obalske straže za efikasan nadzor kao i održavanje tamošnjih čamaca za nadzor obale. Sve je na dugom štapu, migrantska najezda tek pristiže sa toplim avgustom i očekuje se pokret ogromnog broja a gde je rešenje istinski se ne zna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)