FRANCUSKO NEMAČKI SAMIT: Vakcina za KOVID 19 stiže u narednih nekoliko meseci, štitićemo članice EU

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

20. 08. 2020. u 23:55

IMAĆEMO vakcinu protiv kovida u sledećih nekoliko meseci, poručio je juče francuski predsednik Emanuel Makron koji je u letnjoj rezidenciji francuskih predsednika u For Bregansonu primio nemačku kancelarku Angelu Merkel, istakavši da se više cepiva trenutno nalazi u trećoj fazi ispitivanja.

ФРАНЦУСКО НЕМАЧКИ САМИТ: Вакцина за КОВИД 19 стиже у наредних неколико месеци, штитићемо чланице ЕУ

Foto: AP


- Živimo vreme izazova – poručio je Makron i pandemiju korona virusa naznačio kao glavni u ovom trenutku.

Rekao je da u EU po svaku cenu žele da izbegnu ponovno zatvaranje granica i greške s početka epidemije. Založio se za istovetnu evropsku politiku prevencije, testiranja, praćenja i izolovanja u celoj EU.

- Naučili smo mnogo o ovom virusu i moramo da koordiniramo akcije u borbi protiv epidemije – poručila je Merkelova i istakla da ne mogu ponovo da se čitave zemlje stavljaju u karantin.

Na dnevnom redu je bilo i konkretno sprovođenje nedavno izglasanog plana obnove. Kada je reč o krizama, Makron je istakao solidarnost s Grčkom i Kiprom, uz poštovanje suvereniteta Grčke i međunarodnog prava, zalo‘ivši se za dijalog i smirivanje situacije u Istočnom mediteranu.

- Ne možemo da prihvatimo napade na zemlju članicu EU – podigla je glas Merkelova na poteze Ankare.

Na dnevnom redu bila je i situacija u Libiji.

- Ne mo‘emo da dozvolimo da se strane sile mešaju u ovaj konflikt i da krše embargo na oru‘je – rekao je Makron i poručio da je prioritet prekid vatre uz tra‘enje političkog rešenja.

Povodom stanja u Maliju, Makron je zatražio hitno oslobađanje zatvorenih, usprotivivši se protiv svrgavanja na silu demokratski izabranog predsednika.

Naglasio je neophodnost stvaranja suverene i solidarne Evrope, uz poštovanje multilateralizma i istakao saglasnost između njega i Merkelove.

Prethodni nemački kancelar je u For Bregansonu bio pre 35 godina, kada je Helmut Kol bio gost Fransoa Miterana.

- Još sam ‘ivela u Istočnoj Nemačkoj kada je predsednik Miteran primio kancelara Kola i nisam mogla da zamislim da će Nemačka jednog dana biti ujedinjena i da ću ja ovde biti pozvana – rekla je Angela Merkel.    

                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!