VRUĆE TEME NA TOPLOM SUNCU: Emanuel Makron primio Angelu Merkel u letnjoj rezidenciji na jugu Francuske da bi pretresli seriju kriznih tema

IDILIČNI snimci Emanuela Makrona i Angele Merkel snimljeni juče na obali mora u letnjoj rezidenciji francuskih ambasadora u dobro čuvanom For Bregansonu na jugu zemlje, imali su za cilj da pokažu da lideri rade i kad se odmaraju.

ВРУЋЕ ТЕМЕ НА ТОПЛОМ СУНЦУ: Емануел Макрон примио Ангелу Меркел у летњој резиденцији на југу Француске да би претресли серију кризних тема

Foto: Tanjug/AP

A globalna situacija je takva da su ovakve konsultacije od ključnog značaja, ukoliko Evropa želi da pošalje poruku da predstavlja svetsku silu. 

Namera francusko-nemačkog para je bila da pošalje jaku poruku svetu, u trenutku kada su izazovi toliko veliki, da se ovaj susret u političkim krugovima po značaju i važnosti izjednačava s nekima od onih koje su imali De Gol i Adenauer ili Kol i Miteran.

Francuski predsednik i nemačka kancelarka su se našli u živopisnoj letnjoj razglednici u trenutku dok planetu potresa serija kriza, od Malija i Belorusije, preko Libana, do Egejskog mora. Stabilnosti prete i dalje prisutna teroristička opasnost, a dvoje lidera su skicirali i konkretno stavljanje u pogon nedavno izglasanog plana obnove.

POZIRANjE

MAKRON je odmor iskoristio da javnosti pokaže prostor čije su klišee do sada krali paparaci. Dao je intervjuu "Pari maču" na čijoj naslovnoj strani pozira sa suprugom Brižit. Ova fotografija naišla je na kritike. Ističe se da je neuspešna, zbog neprirodne poze i da je sve kontrolisano u milimetar. Makron pozira sa uredno ispeglanim pantalonama, otkopčanim gornjim dugmetom na košulji, kao ovlaš zavrnutim rukavima, opušten za potrebe snimka, dok su oboje u belom, a on sa istaknutim skupocenim satom na ruci. I druge fotografije, na xet-skiju, ali i dok radi, imaju za cilj da pokažu da je uvek u akciji. I raniji francuski predsedici imali su običaj da na sličan način istaknu da rade i kad su odsutni.

Tu je i pokušaj jedinstvenije borbe protiv drugog talasa pandemije na čitavom evropskom prostoru.

Iz Jelisejske palate su poručili da po svim ovim pitawima postoji saglasnost između Pariza i Berlina. To nije uvek bio slučaj, pa su Merkel i Makron na ovaj način u prvi plan stavili poruku jedinstva.

Sada, kada Nemačka vrši funkciju šestomesečnog kružnog predsedavajuđeg EU, Makron se, kažu poznavaoci, oseća manje usamljenim na evropskom kormilu koje je samoinicijativno preuzeo, shodno svom energičnom shvatawu politike.

Prethodni nemački kancelar je u ovaj raj na zemlji u For Bregansonu bio pozvan pre 35 godina, kada je Helmut Kol bio gost kod Fransoa Miterana. Angela Merkel je zato ovu priliku iskoristila i da se, uz bavljenje vrućim temama, prepusti i uživanju na toplom mediteranskom suncu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)