BURA OKO TIK-TOKA: Tramp bi da ga zabrani, „Majkrosoft“ da ga kupi

Tanjug

01. 08. 2020. u 07:58

БУРА ОКО ТИК-ТОКА: Трамп би да га забрани, „Мајкрософт“ да га купи

Foto Tanjug-AP

KOMPANIJA „Majkrosoft“ navodno je u pregovorima oko kupovine Tik-toka, video aplikacije u kineskom vlasništvu, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da razmatra korake koji bi efektivno zabranili aplikaciju u SAD.

Nije jasno koliko su napredovali razgovori između „Majkrosofta“, čiji je osnivač i jedan od najvećih pojedinačnih deoničara Bil Gejts, i Tik-toka, ali bilo koji dogovor mogao bi voditi ka promeni vlasništva kompanije Tik-tok, objavili su američki mediji pozivajući se na nezvanične izvore.

Tik-tok je u vlasništvu kineske internet kompanije BajtDens, čija se vrednost procenjuje na 100 milijardi dolara. To je povećalo nadzor nad aplikacijom, a zvaničnici Trampove administracije rekli su da su zabrinuti da Tik-tok predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Trampova administracija razmatrala je da li da naredi da se BajtDens otuđi od američke imovine koju je stekla 2017. godine, a koja su kasnije pripojena Tik-toku. Blumberg je preneo da je predsednik spreman da objavi naredbu koja će primorati BajtDens da proda američke delove Tik-toka.

Trampova administracija takođe je razmatrala druge potencijalne akcije protiv kompanije, uključujući dodavanje BajtDensa takozvanoj „entitetskoj listi“, koja sprečava strane kompanije da kupuju američke proizvode i usluge bez posebne licence, navode američki mediji pozivajući se na izvore upoznate sa tom materijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

djodja13

01.08.2020. 10:33

Šta ti je demokratija,ovde izražena u ekonomskoj sili a iza nje i u ostalim silama.Ako nikako ne možeš onda donesi zakon.Bravo za Ameriku i njene predsednike,dokle će to tako.